Respiratia neplacuta de dimineata ne face sa ne acoperim rapid gura atunci cand trecem pe langa alte persoane in casa sau in afara ei. Iar aceasta situatie este de neinteles pentru multe persoane care cred ca, daca isi ingrijesc dantura si respecta sfaturile medicului stomatolog ar trebui sa scape de aceasta problema.
„Halena sau respiratia greoaie de dimineata este o problema comuna care afecteaza 80% din populatia tarii. Cei care au o astfel de respiratie se simt jenati si evita sa vorbeasca cu alte persoane pentru a nu produce neplaceri. Cauzele acesteia difera si nu sunt neaparat la nivelul gurii, ci pot avea la baza si alte probleme generale de sanatate”, explica doamana doctor Andra Custura, medic stomatolog.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale respiratiei greoaie de dimineata, ne spune dr. Andra Custura:
Respiratia de dimineata si saliva
Atat la nivel national, cat si international, conform Academiei de Stomatologie Generala, peste 80 de milioane de oameni se confrunta cu respiratia neplacuta fie dimineata, fie in orice moment al zilei, din cauza alimentelor picante pe care le consuma. Persoanele care au gura uscata si consuma des medicamente sunt mai predispusi sa experimenteze o respiratie greoaie.
„In primul rand, cei cu o igiena orala deficitara vor suferi de respiratie neplacuta, mai repede decat cei care isi ingrijesc corespunzator dantura. Respiratia urat mirositoare dimineata este, in mare parte, atribuita lipsei de saliva. In timpul zilei, gura produce o cantitate semnificativa de saliva, dar in timp ce dormim, productia de saliva se duce seminificativ, iar acest lucru creeaza acea respiratie greoaie”, afirma dr. Andra Custura.
Saliva este necesara pentru a elimina particulele de alimente ramase in gura, care altfel ar persista si ar colecta bacterii. O scadere a productiei de saliva creste probabilitatea de uscaciune a gurii, care permite bacteriilor sa se inmulteasca si sa produca compusi volatili de sulf, cauzatori ai miroasului neplacut.
Somnul influenteaza respiratia de dimineata
Felul in care dormim poate afecta, de asemenea, intensitatea si frecventa respiratiei dimineata. Sforait sau respirarea pe gura pe timp de noapte poate creste riscul aparitiei mirosului neplacut dimineata. Pozitia de dormit este foarte importanta, de aceea o persoana care are probleme de respiratie, va trebui sa stea intr-o pozitie favorabila, in general sa evite dormitul pe spate.
„Cele mai multe persoane dorm cu gura deschisa, iar astfel se reduce cantitatea de saliva, prin urmare, se creeaza un mediu propice pentru bacteriile care cauzeaza respiratia neplacuta. Practic, in momentul in care se reduce cantitatea de saliva din cavitatea bucala, se reduce capacitatea gurii de a lupta impotriva bacteriilor care cauzeaza respiratia urat mirositoare”, spune dr. Andra Custura.
Legatura dintre sanatatea generala si respiratai neplacuta
In timp ce respiratia urat mirositoare nu are nimic de-a face cu varsta, bacteriile care cauzeaza respiratia urat mirositoare poate avea mai multe implicatii asupra sanatatii. Aceste implicatii sunt efecte secundare ale afectiunilor dentare. Acest lucru sugereaza sanatatea orala este puternic conectata la alte probleme de sanatate, de asemenea, cunoscuta sub numele de conexiune gura-corp.
„Principala cauza a respiratiei urat mirositoare sunt problemele parodontale, cum ar fi gingivita si periodontita, care s-au dovedit ca influenteaza aparitia unor boli de inima si accidentului vascular cerebral. Toxinele din bacteriile orale sunt eliberate in fluxul sangvin si pot provoca un adevarat haos in anumite parti ale corpului, precum boli cardiovasculare, cancer oral, Alzheimer, probleme digestive, toate avand ca efect respiratia neplacuta”, afirma dr. Andra Custura.
Cum prevenim respiratia greoaie
Multiplele cauze ale respiratiei neplacute ingradesc posibilitatea ca noi sa putem preveni aceasta afectiune, insa exista conexiuni care elimina riscul aparitiei respiratiei de dimineata. Sfaturile specialistului cu privire la igiena orala sunt principalele metode de prevenire a respiratiei greoaie.
„Ingrijirea corespunzatoare a danturii si a cavitatii bucale este cea mai importanta. Periajul, folosirea atei dentare si curatarea limbii inainte de culcare ajuta la curatarea gurii si la eliminarea particulelor alimentare, astfel incat bacteriile nu isi pot crea un mediu pentru a ataca sanatatea noastra. Daca aceste reguli sunt respectate, vom inlatura si alte cauze si afectiuni care au ca efect respiratia neplacuta”, explica dr. Andra Custura.
Igienizarea profesionala este foarte importanta, de aceea trebuie realizata cat mai des.