Care sunt cauzele durerilor menstruale şi cum le puteţi combate

Aproape jumătate dintre femeile tinere au dureri la menstruaţie, arată un studiu. Dacă sunteţi în această categorie, nu este semn rău, spun medicii ginecologi, întrucât lipsa durerilor înainte de menstruaţie se întâlneşte frecvent la femeile infertile.

„Ciclurile fără durere sunt cele fără ovulaţie“, a explicat medicul ginecolog Irina Pacu.

Totuşi, nici durerile foarte intense nu sunt normale. Acestea se pot asocia cu endometrioza, o afecţiune care determină infertilitate.

Trataţi-vă cu antispastice

  • Dacă vă doare capul, burta, aveţi senzaţie de greaţă, dureri de spate, transpiraţi mai mult şi nu puteţi dormi noaptea, dar durerile sunt de o severitate moderată, nu este cazul să vă îngrijoraţi.

Medicii de familie şi ginecologii vă sfătuiesc să ţineţi un calendar sau evidența pe aplicații dedicate, pentru a avea o idee mai clară asupra zilei în care urmează să aveţi menstruaţie şi să luaţi medicamente antispastice şi antiinflamatorii cu două-trei zile înainte. „În cazul femeilor care experimentează dureri severe este mai eficient consumul de anticoncepţionale“, a recomandat ginecologul Irina Pacu.

După prima sarcină este posibil să scăpaţi de crampe

Durerile la ciclu nu se corelează neapărat cu o boală sau cu o anomalie fizică şi se manifestă, de obicei, în primul an de la apariţia primei menstruaţii.

  • Datele statistice arată că, în primul an, 38% dintre fete au dureri menstruale, iar în al doilea şi în al treilea an, 20% dintre ele experimentează astfel de neplăceri.
  • În total, la aproximativ 80% dintre femeile cu dismenoree (menstruaţie însoţită de dureri), debutul este în primii trei ani de la apariţia ciclului. Durerile încep să scadă în intensitate odată cu înaintarea în vârstă şi, uneori, dispar după prima sarcină, datorită unor modificări hormonale care intervin în organism.

SOLUŢII NATURALE

Odihna şi alimentaţia ameliorează simptomele

Medicii atrag atenţia că nu doar medicamentele sunt importante pentru a calma durerile menstruale, ci şi modificarea stilului de viaţă.

„Femeile care trec prin astfel de neplăceri trebuie să se odihnească, să mănânce echilibrat, să facă efort fizic moderat şi să renunţe la fumat, dacă se poate“, sugerează medicul de familie Dorian Mihăilă.

Toate acestea pot ajuta la reducerea severităţii simptomelor din timpul ciclului menstrual. Din regimul alimentar este bine să nu lipsească fructele, legumele şi cerealele. Altfel riscaţi să vă constipaţi, iar în timpul ciclului să experimentaţi diareea, din cauza presiunii care se exercită în zona abdominală.

Alte măsuri complementare sunt reducerea consumului de cafea, administrarea de calciu şi magneziu, băile călduţe şi aplicarea de comprese calde.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: