Din cuprinsul articolului
Fibroamele uterine sunt tumori benigne frecvente, care apar la aproximativ 70% dintre femei. De obicei, sunt descoperite intamplator la un consult ginecologic de rutina. Alteori femeia se prezinta la medic din cauza unor simptome caracteristice acestei boli: sangerari uterine, tulburari de tranzit intestinal, dureri abdominale, tulburari de menstruatie, cresterea in volum a abdomenului sau infertilitate.
Fibromul uterin reprezinta cea mai frecventa tumora benigna care se dezvolta la nivelul stratului muscular al uterului. Aparitia si dezvoltarea fibromului uterin este influentata de catre fluctuatiile hormonale lunare prezente in cazul femeilor fertile, aproximativ 40% din persoanele de sex feminin de peste 35 de ani fiind diagnosticate cu aceasta afectiune.
Medicul Rareş Nechifor ne spune tot ce trebuie să ştim despre fibroamele uterine.
„Fibroamele uterine au o determinare genetică, ele nu apar din nimic. Creşterea în volum a fibromului ţine de pacientă, de stilul de viaţă. Un exces de estrogen, un dezechilibru hormonal le stimulează creşterea. Acest execes vine din stres, oboseală sau din alimentaţie nesănătoasă.
30% dintre paciente au fibroame, dar care nu ajung să fie suficient de mari cât să deranjeze. Marea majoritate, însă, au o evoluţie progresivă, cresc cu o viteză mai mare sau mai mică, în funcţie de echilibrul hormonal. Este greşit să gândim că dacă depistăm un fibrom uterin mic, să-l lăsăm să crească să ajungă foarte mare, pentru că atunci şansele de a pierde uterul cu totul sunt foarte mari”, a precizat medicul Rareş Nechifor.
„Simptomele diferă în funcţie de poziţia fibroamelor. Fibroamele ce cresc spre cavitatea uterină încă de când sunt mici, dau sângerări. Un ciclu menstrual abundent, prelungiri, uneori şi sângerări între menstruaţii, sunt câteva dintre simptomele generate de această afecţiune.
Fibroamele ce cresc din grosimea peretelui spre exterior, mult timp sunt asimptomatice. Atunci când ajung să fie suficient de mari, cât să apese pe organele din jur, încep să deranjeze. De obicei, apasă pe vezică, iar femeile simt nevoia de a urina mai des, mai ales noaptea. Mai poate apărea şi constipaţia sau balonarea. Un alt simptom foarte important şi uneori târziu depistat este infertilitatea„, a mai spus medicul.
„Pot apărea la orice vârstă. Fiind o determinare genetică, aceste fibroame sunt în grosimea peretelui încă de la naştere. Odată cu intrarea la pubertate şi existenţa hormonilor feminini, fibroamele sunt stimulate şi ele cresc. Începând cu 12-14 ani, ne putem aştepta să avem fibroame uterine. Incidenta maximă este undeva după 35 de ani”, a mai precizat medicul.
„Un stil de viaţă sănătos este important. Un stil de viaţă sănătos înseamnă şi o relaţie de cuplu sănătoasă, pentru că asta influenţează echilibrul hormonal al femeii.
Este bine ca atunci când un cuplu îşi doreşte un copil, aceştia să-l conceapă undeva între 20-30 de ani. Să nu amâne spre 40 de ani, căci pe lângă toate celelalte riscuri care vin odată cu înaintarea în vârstă este şi acesta, ca fibroamele să crească mult şi să facă ca uterul să nu mai fie o casă bună pentru copil”, a mai precizat medicul.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…