Sari la conținut

Care sunt avantajele și riscurile chirurgiei laparoscopice și în ce situații poate înlocui operațiile clasice

Laparoscopia este o procedură chirurgicală care se realizează prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumente de specialitate. Un instrument subţire, numit laparoscop este introdus în cavitatea abdomenului şi oferă chirurgului o imagine extrem de clară, pe un monitor TV, din interiorul cavității abdominale. Acest tip de chirurgie este numită “chirurgie minim invazivă”, datorită inciziilor foarte mici utilizate și totodată a impactului minim asupra structurilor organismului.

Avantajele chirurgiei laparoscopice

Tehnic vorbind, operaţiile laparoscopice nu diferă de cele deschise clasice, timpii operatori şi rezultatul final fiind aceleaşi, dar cu următoarele avantaje:
1. dispar inciziile largi care presupun secţionarea peretelui abdominal anterior (în cazul unei incizii anterioare) sau a peretelui toracoabdominal, cu rezecţia unei coaste (în cazul unei incizii lombare).
2. absenţa unei asemenea incizii atrage după sine şi dispariţia unor complicaţii redutabile, ca de exemplu supuraţiile plăgilor operatorii sau eventraţiile.
3. recuperarea postoperatorie este rapidă (3-4 zile) în care pacientul se poate externa, acesta putând să-şi reia activitatea socială în 7 zile postoperator.

Pentru chirurg, avantajele acestui tip de chirurgie constau în posibilitatea de a vizualiza perfect, chiar microscopic în anumite situaţii, structurile din câmpul operator.

Chirurgia laparoscopica  minim invaziva poate fi o alegere potrivită pentru urmatoarele patologii:

Cea mai frecventa operatie efectuata pe cale laparoscopica este colecistectomia (extragere a vezicii biliare – n.r.), indicata in litiaza biliara simptomatica (pietre la fiere – n.r.). Insa, in clinicile de chirurgie generala se mai pot efectua laparoscopic:
– scoaterea splinei deteriorate sau bolnave;
– chirurgia peretelui abdominal – herniei inghinale ombilicale, epigastrice, incizionale (eventratii)
– boala de reflux gastroesofagian (GERD)
– patologia stomacului, intestinului subtire, colonului (intestinul gros) sau rectului
– apendicectomia
– infertilitatea masculina (varicocelul)
Procedurile ginecologice, inclusiv:
– dureri pelvine de cauze incerte (laparoscopia diagnostica);
– chisturi ovariene;
– endometrioza;
– aderente pelvine;
– sarcina ectopica(extrauterina)
– infertilitatea;
– histerectomia pentru leziuni benigne( fibrom,adenomioza,etc)
– ligatura trompelor uterine.

Care sunt posibilele riscuri asociate  laparoscopiei?

Deoarece laparoscopia implică ‘daune’ minime la nivelul tesuturilor organismului, aceasta este, în general, mult mai sigura decât interventiile deschise, clasice. O complicatie este o problemă neprevăzută, care apare în timpul sau după intervenţia chirurgicală, cum ar fi hemoragii interne sau leziunile unui organ sănătos.

Riscurile pentru orice tip de interventie chirurgicala pot fi mai mari pentru persoanele care sunt obeze, fumatoare sau au probleme de sănătate asociate( boli de inima, diabet, boli care scad imunitatea).

Laparoscopia necesită anestezie generală, care poarta anumite riscuri. Anestezia generala moderna este mult ma sigura iar  reacţiile adverse sunt rare.

Leziunile vaselor de sange sau ale organelor interne, care pot provoca sângerări reprezinta o complicatie rara dar posibila a laparoscopiei.

Uneori, operatia nu poate fi finalizata cu succes prin laparoscopie. In acel moment medicul poate converti interventia la cea clasica pentru a finaliza operatia (chiar si medicii cei mai experimentaţi, uneori, descopera ca in timpul operatiei nu o pot finaliza asa cum a fost planificata – laparoscopic). Există mai multe motive pentru care medicul ar putea converti la o operaţie deschisă. Boala pacientului, de exemplu, se poate dovedi a fi diferita sau mai extinsă decât a crezut iniţial. Pacientii care au avut interventii chirurgicale anterioare în aceeaşi zonă pot dezvolta tesut cicatricial, care fac dificila pentru medic interventia laparoscopica.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel