Care sunt alimentele interzise pentru ficatul gras?

Există peste 500 de sarcini și roluri pe care ficatul ar trebui să le îndeplinească fără probleme pentru a vă menține sănătoși și în formă. Printre cele mai importante funcții ale sale se numără stocarea mineralelor și a vitaminelor liposolubile, filtrarea sângelui, detoxifierea, producția de albumină, metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor, implicarea în coagularea sângelui și producerea bilei.

Bolile hepatice nu numai că împiedică acest organ vital să își îndeplinească funcțiile, dar pot duce la insuficiență hepatică, care pune viața în pericol. Toate acestea fac ca îngrijirea acestui organ, știind cum să mănânci corect și ce obiceiuri proaste să abandonezi pentru a-i păstra sănătatea, să fie esențiale pentru sănătatea generală.

De asemenea, este recomandată conștientizarea celor mai frecvente boli hepatice și prevenirea acestora. În afară de ciroză, se vorbește adesea despre ficatul gras, dar știm exact ce este și cum să prevenim această stare de boală?

Ficatul gras – factori de risc și natura bolii

În timp ce ciroza hepatică îi afectează în principal pe cei care consumă alcool în exces, cauzele ficatului gras sunt diferite și sunt legate în principal de obezitate și de o dietă nechibzuită.

Aceasta este cel mai frecvent întâlnită la persoanele supraponderale. Este cea mai frecventă boală hepatică din lume, iar severitatea acesteia variază considerabil, însă este important să cunoaștem natura bolii, factorii de risc, simptomele și modalitățile de prevenire, chiar dacă vorbim despre o formă ușoară, tocmai pentru că este foarte frecventă și afectează un număr foarte mare de pacienți.

În formele ușoare și inițiale ale bolii, aceasta se caracterizează prin afectarea organelor din cauza depozitelor de grăsime, dar pe măsură ce boala progresează poate duce la ciroză și la cancer hepatic.

Simptomele bolii sunt nespecifice în majoritatea cazurilor, ceea ce face dificilă recunoașterea acesteia în formele timpurii. Acestea includ:

  • oboseală,
  • durere în partea superioară dreaptă a abdomenului,
  • stare de rău.

Simptomele tardive, care deja alarmează de ciroză, sunt mult mai accentuate, printre acestea numărându-se ascita, umflarea picioarelor și a abdomenului, dificultăți de respirație, înroșirea palmelor, icter, mărirea splinei.

Și cum această ciroză nu este cauzată de alcool, ci de erori în alimentație, este important să știm care sunt alimentele interzise în ficatul gras în stadiile incipiente ale bolii, precum și în scop de prevenție la pacienții care sunt în pericol de a dezvolta boala.

Care sunt alimentele interzise în ficatul gras?

Pacienții care suferă de ficat gras ar trebui să-și schimbe dieta și stilul de viață pentru a se proteja de formele severe ale bolii, care pun viața în pericol. În general, experții recomandă trecerea la o dietă bogată în cereale integrale, fibre, care creează un sentiment de sațietate, proteine și grăsimi nesaturate, adică o dietă potrivită pentru obezitate. Există, de asemenea, alimente al căror consum ar trebui întrerupt sau cel puțin minimizat. Care sunt alimentele interzise în ficatul gras și ce pot fi înlocuite?

1. Alcoolul

Motivul nu este doar pentru că în sine este dăunătoare pentru ficat, ci și pentru că te îngrașă, doar furnizează organismului calorii goale și duce la creșterea apetitului, foame de lup, lipsa controlului mesei mai ales în timpul consumului de alcool și după aceea.

2. Zahărul

Zahărul a fost numit o otravă albă și acest lucru nu este întâmplător. Acesta duce la creșterea în greutate și la o grămadă de boli, inclusiv diabet și, prin urmare, ficat gras, deoarece zahărul ridicat din sânge crește acumularea de grăsimi în ficat. Fiți atenți nu numai la zahărul pur, ci și la zahărul ascuns. Multe alimente fără grăsimi conțin zahăr adăugat, sosurile, conservele sunt, de asemenea, bogate în acesta. Citiți cu atenție etichetele și evitați zahărul în toate alimentele care îl conțin.

3. Sarea

Ca și zahărul, sarea a fost numită otravă albă. Consumul excesiv predispune la apariția bolilor de ficat, în special a ficatului gras.

4. Alimentele prăjite și grase

Alegeți grăsimi sănătoase, evitați alimentele prăjite deoarece sunt nu numai prea grase, dar și prea calorice.

5. Carbohidrați rapizi

Pâine albă, orez alb, paste, paste făinoase – acestea sunt doar câteva dintre alimentele care duc la obezitate și ficat gras. Înlocuiește-le cu carbohidrați lenți și versiunile lor integrale.

6. Carnea roșie și cârnații

Carnea de vită și de porc conține prea multe grăsimi saturate. Pacienții cu ficat gras sau cu risc de a dezvolta această boală ar trebui să le înlocuiască cu carne de pasăre și pește.

Recent Posts

Lovitură pentru sute de mii pensionari! Nu vor mai primi aceşti bani

Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…

4 ore ago

Ce este bine să dai de pomană de Sfinții Mihail și Gavril? Toți credincioșii ar trebui să facă asta pe 8 Noiembrie

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…

4 ore ago

Vedeta TV spitalizată după ce mâncat brânză! Ce este febra Q?

Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…

5 ore ago

Când cad primii fulgi de nea în Capitală? Cum va fi vremea la munte de Crăciun și Revelion

Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…

5 ore ago

10 alimente care NU trebuie păstrate niciodată în frigider

Din 1913, oamenii depozitează alimentele în frigider pentru ca acestea să reziste mai mult timp.…

5 ore ago

Noaptea magică în care se deschid cerurile. De Sfinții Mihail și Gavril pune asta sub pernă pentru a avea noroc și protecție.

În noaptea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tradiția populară sugerează că așezarea unor obiecte…

6 ore ago

Citeste si: