Din cuprinsul articolului
Dieta pentru acid uric are ca scop reducerea aportului de purine, un tip de proteine care cresc nivelul de acid uric și care sunt prezente în principal în carnea roșie, în unii pești, cum ar fi sardinele și tonul, precum și în creveți și scoici.
Dr. Tatiana Zanin vorbește despre această dietă. În timpul dietei, este importantă și reducerea consumului de dulciuri și băuturi carbogazoase, deoarece acestea sunt bogate în fructoză, un tip de carbohidrat care favorizează formarea acidului uric și determină creșterea în greutate, fiind una dintre cauzele acidului uric ridicat.
Pe de altă parte, este important să se acorde prioritate legumelor și fructelor, deoarece vitaminele și fibrele, în special vitamina C, ajută la reglarea acidului uric din sânge.
Se recomandă consumul de apă din abundență – această băutură ajută la eliminarea excesului de acid uric prin urină Iată câteva îndoieli frecvente cu privire la dieta cu conținut ridicat de acid uric.
Leguminoasele, cum ar fi fasolea, lintea și năutul, au un grad ridicat de purine. Cu toate acestea, aceste alimente nu cresc acidul uric.
Adenina și guanina, care sunt principalele tipuri de purine din leguminoase, nu provoacă un grad ridicat de acid uric în organism. În alimentele de origine animală, specia de purină în cantități mai mari este hipoxantina, o substanță care în organism se transformă în acid uric, fiind astfel principalul constituent responsabil de creșterea gradului de acid uric din sânge.
Ouăle pot fi consumate de persoanele cu un grad ridicat de acid uric. Cu toate acestea, ingestia acestui aliment trebuie să fie moderată, adică o medie de 2 ouă la prânz sau cină.
Ouăle pot fi totuși excluse temporar din alimentație, mai ales atunci când nivelul acidului din sânge este foarte ridicat sau în timpul unei crize de gută.
Unii cred că citricele acidifică sângele, crescând nivelul de acid uric. Totuși, aciditatea fructelor este neutralizată de sucul gastric, care este mai puternic decât acizii din alimentație. Prin urmare, acizii din citrice nu afectează sângele și nu cresc acidul uric.
În ciuda faptului că unii cred că consumul de roșii este asociat cu o creștere a acidului uric, până în prezent studiile nu confirmă această legătură.
Mai mult, roșiile sunt un aliment cu vitamina C, un nutrient cu acțiune uricosurică ce ajută la echilibrarea gradului de acid uric din organism și, prin urmare, pot fi consumate în timpul unei diete asociate cu această problemă.
Pentru a scădea nivelul de acid uric, există câteva sfaturi pentru fiecare zi, cum ar fi următoarele. Beți zilnic între 1,5 și 2 litri de apă. Reduceți cantitatea de carne roșie, pui și pește din meniul dumneavoastră. Alegeți alimentele diuretice, cum ar fi castravetele, țelina sau pepenele roșu. Evitați alimentelebogate în purine, cum ar fi rinichii și ficatul.
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…
Ce pensie primești dacă nu ai muncit o zi în viața ta. Indemnizația socială minimă…
Suedia și Norvegia, două dintre cele mai avansate țări digital, au surprins recent anunțând că…
Agențiile de sănătate avertizează, în legătură cu o posibilă pandemie: peste 1.000 de morți și…
Prognoza meteo completă. În zilele următoare, România va resimți o răcire bruscă a vremii, temperaturile…