Din cuprinsul articolului
Tensiunea arterială (TA) este forța pe care coloana de sânge o exercită asupra pereților arterelor în timp ce inima pompează sângele la fiecare bătaie.
TA se măsoară în milimetri de mercur (mm Hg) și este compusă din două numere (fracțiune). Primul număr (superior) se referă la TA sistolică, iar al doilea număr (inferior) se referă la TA diastolică.
Sistolică se referă la „contracție”, adică presiunea exercitată asupra vaselor de sânge atunci când inima se contractă; diastolică se referă la „dilatare”, adică atunci când inima este în repaus și se dilată între bătăi.
Atât tensiunea arterială, cât și pulsul sunt doi indicatori ai sănătății sistemului cardiovascular, însă, aceștia măsoară două aspecte diferite.
Conform American Heart Association, tensiunea arterială reprezintă forța (sau presiunea) exercitată de coloana de sânge asupra pereților vaselor de sânge în momentul contracției inimii, în timp ce pulsul indică numărul bătăilor inimii pe minut.
Înțelegerea rezultatelor apărute pe ecranul tensiometrului este vitală pentru a putea ține sub control tensiunea arterială. În tabelul de mai jos, aflați care sunt valorile normale ale tensiunii, conform specialiștilor cardiologi.
Pulsul, în schimb, crește în funcție de activitatea fizică. În tabelul de mai jos, sunt prezentate care sunt intervalele normale ale pulsului, în funcție de vârstă, în momentele în care suntem activi.
În momentele de odihnă și relaxare, intervalul normal al pulsului este, de regulă, între 60 și 100 bătăi/minut.
Tensiunea arterială normală, respectiv pulsul variază în funcție de vârsta copiilor. Am pregătit mai jos un tabel cu valorile normale ale acestora în cazul copiilor.
Menționăm că problemele cu tensiunea arterială sunt rare la copii, așa că deseori hipertensiunea anunță o afecțiune mai gravă, moment în care se recomandă efectuarea unor analize medicale amănunțite.
Te numeri printre aceste zodii? Aceste patru semne vor experimenta cele mai multe schimbări în…
Adevărul despre operațiile estetice. Cum arată, de fapt, adevărata frumusețe astăzi, într-o lume a filtrelor?…
Este mare sărbătoare. Ziua este a doua cea mai importantă sărbătoare de toamnă a Bisericii…
În 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, se consideră că anumite semne…
În condițiile în care aerul este din ce în ce mai încărcat cu alergeni, foarte…
Corpul trebuie purificat la intervale regulate pentru a se bucura de sănătate, deoarece, la fel…