Din cuprinsul articolului
Potrivit Medical News Today, tensiunea arterială poate fi periculos de ridicată, sau mult prea scăzută. Dacă tensiunea arterială nu se află în parametrii normali de funcționare, sângele nu ar putea transporta oxigenul și nutrienții necesari, care hrănesc țesuturile și organele.
De asemenea, tensiunea arterială este responsabilă pentru eliminarea corespunzătoare a toxinelor din corp, furnizează globulele albe și anticorpii vitali către sistemul imunitar și eliberează hormoni, precum insulina.
Tensiunea arterială se măsoară cu un dispozitiv numit sfigmomanometru. Acesta dispune de o bandă care oprește pulsul sângelui și îi permite dispozitivului să afișeze valorile înregistrate.
Afișarea rezultatului depinde de presiunea necesară ca mercurul din dispozitiv să fie deplasat în interiorul dispozitivului. Din acest motiv, unitatea cu care se măsoară tensiunea este denumită mm Hg, abreviere de la milimetri de mercur.
Afișajul
Afișarea rezultatelor constă în două elemente: presiunea sistolică (prima) și presiunea diastolică (a doua). Presiunea sistolică reprezintă tensiunea cu care inima în sine pompează sângele, iar presiunea diastolică tensiunea din interiorul arterelor în timpul scurtei pauze dintre bătăile inimii.
Care este valoarea normală a tensiunii arteriale?
Valoarea normală a tensiunii arteriale este mai mică de 120 mm Hg tensiune sistolică și 80 mm Hg tensiune diastolică. Cu toate acestea, tensiunea arterială poate varia în mod natural, influențată de anumiți factori. Tensiunea poate avea fluctuații de scurtă durată ( 24 de ore, spre exemplu) sau de lungă durată (zile, săptămâni, luni, sau chiar ani).
Riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare apare atunci când o valoare mai mare de 115 sistolic/75 diastolic mm Hg suferă o creștere cu 20 sistolic/10 diastolic mm Hg, adăugată valorii inițiale.
O tensiune arterială crescută poate varia între 120-129 sistolic/ și mai puțin de 80 diastolic mm Hg.
Hipertensiunea este înregistrată între 130-139 sistolic/ 80-89 diastolic mm Hg.
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…