Din cuprinsul articolului
Calciul face parte din mineralele esențiale sănătății. Citește în continuare pentru a afla cum se poate determina nivelul calciului în sânge, dar și în ce procese fizice este implicat acesta la nivelul întregului organism uman.
Cum afli nivelul de calciu din sânge?
Un anumit hormon, numit parathormon (PTH), cunoscut și ca hormonul paratiroidian PTH, este cel care poate arăta raportul dintre calciu și fosfor din organism. Un dezechilibru al său poate semnala afectarea oaselor, muschilor, nervilor, vaselor sangvine și rinichilor. Verifică-ți nivelul de parathormon intact cu ajutorul analizei din sânge.
În cazul în care observi că, la analizele uzuale, nivelul calciului este anormal, adică fie mai scăzut, fie mai ridicat, medicul îți poate solicita să efectuezi o altă analiză, cea a hormonului paratiroidian, pentru a verifica dacă este sau nu secretat. Aceste investigații îl ajută pe medic să stabilească un diagnostic și tratamentul aferent.
Ce rol are calciul în organism?
Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea întregului organism, deoarece contribuie la formarea și menținerea oaselor și dinților. Pe lângă acestea, este implicat și în legătura dintre creier și alte părți ale corpului. De exemplu ajută la contracția mușchilor și la buna funcționare a sistemului cardiovascular.
Este necesar sănătății oaselor
Circa 99% din totalul de calciu din organismul uman se află în oase și dinți. Acest mineral este o componentă majoră în dezvoltarea, creșterea și menținerea sănătății oaselor. Este esențial atât în cazul copiilor, pentru dezvoltarea oaselor, cât și în cazul adulților, pentru a menține densitatea osoasă care tinde să scadă pe măsură ce are loc înaintarea în vârstă.
Femeile care se află la menopauză pot avea densitatea osoasă slăbită, spre deosebire de bărbați sau de tineri. Astfel, riscul de a dezvolta osteoporoză este mai crescut, motiv pentru care medicii pot recomanda suplimente care conțin calciu.
Sprijină contracția musculară
Acest mineral are o contribuție extrem de mare în privința contracției musculare. Atunci când un nerv stimulează mușchiul, organismul eliberează calciu care, la rândul lui, ajută proteinele din mușchi să se contracte. În momentul în care organismul elimină calciul din mușchi, aceștia din urmă se relaxează.
Deficitul de calciu poate duce la simptome precum dureri, crampe si spasme la nivel muscular. De asemenea, pot apărea și senzații precum furnicături în membre și în jurul gurii.
Este important în sistemul cardiovascular
Calciul este implicat și în coagularea sângelui. Procesul este complex și implică multe etape, iar în acest caz, rolul calciului este în menținerea funcției mușchiului inimii.
Mai exact, mineralul relaxează mușchiul neted care înconjoară vasele de sânge. Mai multe studii indică o posibilă legătură între aportul ridicat de calciu și tensiunea
arterială mai scăzută. Vitamina D are, de asemenea, un rol crucial pentru sănătatea oaselor, deoarece ajută organismul să absoarbă calciul.
Alte funcții în care este implicat calciul
Pe lângă rolul vital pe care îl are în privința oaselor și a sistemului cardiovascular, calciul contribuie la buna funcționare a unor enzime și este implicat și în alte funcții, precum:
● Scăderea riscului de a dezvolta afecțiuni care presupun hipertensiune arterială în timpul sarcinii;
● Tensiunea arterială mai redusă la tineri și la copiii ai căror mame au absorbit îndeajuns de mult calciu pe durata sarcinii;
● Îmbunătățirea nivelurilor colesterolului;
● Scăderea riscului de a dezvolta adenoame colorectale (tipuri de tumori care nu sunt canceroase).
În concluzie, calciul este indispensabil organismului uman. Efectuează analizele medicale de rutină, printre care și nivelul calciului din sânge, pentru a verifica periodic starea sănătății tale. Apelează la un medic dacă nivelul calciului se dovedește a fi prea mic sau prea mare decât ar trebui.
Sursă de referință:
1. “Calcium: Health Benefits, Foods, and Deficiency.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/248958#_noHeaderPrefixedContent.
Sursă foto: shutterstock.com