Sari la conținut

Care este riscul de deces în cazul variantei Omicron? Specialist: „Nu trebuie să plecăm de la ideea că varianta Omicron nu generează cazuri grave sau decese”

pacient Covid
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Un nou val Covid

Omicron este cea mai contagioasă tulpină descoperită. Cu toate acestea, nu pare să provoace forme mai grave de boală, spre deosebire de variantele anterioare.

Omicron pare să fie o variantă mai blândă, din punct de vedere al formelor de boală declanșate. Totuși, specialiștii avertizează că acest lucru nu trebuie luat ca atare.

Măsurile de protecție și vaccinarea sunt încă importante, mai ales în cazul persoanelor încă nevaccinate, vulnerabile, sau în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni preexistente.

Omicron poate provoca forme grave și poate ucide, cu siguranță, anunță medicii. Care este riscul de deces în timpul infecției cu Omicron?

Riscul de deces în cazul variantei Omicron

Valeriu Gheorghiță, medic și președinte al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, dezvăluie câteva date despre riscul de deces în cazul variantei Omicron.

„Nu trebuie să plecăm de la ideea sau supoziția că varianta Omicron nu generează cazuri grave sau nu ar putea să fie responsabilă de decese.

În momentul de față avem date foarte clare. În Europa, pe o analiză publicată recent de Centrul European de Control al Bolilor, rata de mortalitate în urma infectării cu Omicron este de 0,16%. Deci, practic avem date clare la acest moment. Este rata de mortalitate într-adevăr mult mai redusă comparativ cu ce am regăsit în varianta Delta, este cam de șase, șapte ori mai redusă dar nu este 0.

Varianta Omicron poate să omoare, poate să dea cazuri grave și asta este foarte important să ținem cont de faptul că avem multe persoane vulnerabile care sunt neprotejate, care nu sunt încă vaccinate. Și aici este important ca mesajul să fie foarte bineînțeles. Este varianta Omicron dominantă, circulă, risc mare de transmisibilitate și de îmbolnăvire, iar rezultatul diferă foarte mult în funcție de particularitățile într-adevăr ale fiecărei persoane”, dezvăluie Valeriu Gheorghiță, potrivit RADOR.

Astfel, pentru a evita orice risc este important să menținem măsurile de protecție și siguranță, precum distanțarea, măsurile de igienă și vaccinarea anti-COVID.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel