Sari la conținut

Rrisc de a dezvolta leucemie după cancerul de sân

Leucemia este o formă de cancer care afectează celulele
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Este important să consultați un medic pentru un diagnostic precis și pentru a discuta opțiunile de tratamen

Ultimul lucru pe care cineva vrea să îl audă după ce cancerul de sân a intrat în remisie este că are nevoie de o nouă rundă de tratamente împotriva cancerului. Din păcate, acest lucru se poate întâmpla atunci când cancerul de sân revine.

Se poate întâmpla, de asemenea, atunci când apare un cancer secundar, cum ar fi leucemia.

Cancerele secundare sunt cancere care se dezvoltă ca urmare a tratamentelor pentru cancer sau a altor factori de risc după ce cancerul inițial a intrat în remisie. Un cancer secundar se poate dezvolta luni sau chiar ani după ce tratamentele pentru cancer s-au încheiat.

Persoanele care au fost tratate pentru cancer de sân pot dezvolta leucemie ca un cancer secundar.

Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre riscul de a dezvolta leucemie după cancerul de sân, ce determină apariția acesteia, cum se tratează și multe altele.

Care este riscul de a dezvolta leucemie după cancerul de sân?

Se estimează că aproximativ 0,5% dintre persoanele tratate pentru cancer de sân ajung să dezvolte leucemie secundară. Acest lucru este diferit de o recidivă a cancerului de sân după remisie, potrivit Healthline.

Leucemia după tratamentul cancerului de sân este un cancer nou și diferit. Nu este cancerul de sân care revine.

Leucemia poate fi fie acută, fie cronică. Leucemiile acute cresc și se răspândesc rapid, în timp ce leucemiile cronice se răspândesc lent.

În cele mai multe cazuri, tipul de leucemie care se dezvoltă după tratamentul cancerului de sân este acut. Leucemia mieloidă acută (LMA) este cel mai frecvent tip de leucemie care se dezvoltă ca un cancer secundar după tratamentul cancerului de sân.

Care sunt cauzele leucemiei după cancerul de sân?

Tratamentele împotriva cancerului, cum ar fi radiațiile și chimioterapia, afectează atât celulele canceroase, cât și celulele sănătoase. Se știe că expunerea la radiații poate crește riscul pentru anumite tipuri de cancer.

În plus, cercetătorii cred că tratamentul pentru cancerul de sân deteriorează ADN-ul din interiorul măduvei osoase. Celulele din interiorul măduvei osoase sunt responsabile de producerea celulelor sanguine. Deteriorarea ADN-ului din măduva osoasă poate afecta producția de celule sanguine. În cazuri rare, acest lucru poate duce la leucemie, deoarece leucemia este un cancer al sângelui.

Un studiu din 2019Sursa de încredere a indicat că este posibil ca aceste mutații ale ADN-ului să existe deja la unele persoane. Această cercetare teoretizează că tratamentele de chimioterapie și radioterapie activează mutațiile preexistente și ar putea explica de ce leucemia secundară apare doar la un număr mic de persoane care au urmat tratamente pentru cancerul de sân.

În cazul în care studiile ulterioare confirmă aceste descoperiri, ar putea permite medicilor să identifice persoanele care prezintă risc de leucemie secundară chiar înainte de începerea tratamentelor pentru cancerul de sân.

Alte tipuri de cancer care urmează cancerului de sân
Cel mai frecvent cancer pe care oamenii îl au în urma cancerului de sân este un alt cancer de sân. Faptul că ați avut o dată cancer la sân crește riscul de a avea alte tumori de cancer la sân.

Alte tipuri de cancer care apar uneori după tratamentul cancerului de sân includ:

  • cancer ovarian
  • cancer uterin
  • cancer tiroidian
  • cancer de colon
  • cancer de stomac
  • cancer esofagian
  • cancerul glandei salivare
  • melanom
  • sarcom

Care sunt simptomele leucemiei în urma cancerului de sân?

Leucemia se poate dezvolta luni sau ani după tratamentul cancerului de sân. Este o idee bună să respectați toate programările de urmărire și să raportați orice simptome noi medicului dumneavoastră.

Unele simptome ale leucemiei pot părea minore sau ca simptomele unor afecțiuni mai puțin grave la început, dar raportarea lor rapidă poate face diferența în ceea ce privește opțiunile de tratament și rezultatele. Dacă aveți simptome de leucemie de mai mult de o săptămână sau două, anunțați medicul dumneavoastră.

Simptomele leucemiei includ:

  • sângerare a gingiilor atunci când vă spălați pe dinți
  • perioade menstruale foarte abundente
  • sângerări nazale frecvente
  • vânătăi cu ușurință
  • oboseală
  • febră
  • transpirații nocturne
  • frisoane
  • pierdere în greutate neintenționată
  • infecții frecvente
  • dificultăți de respirație

Cum se tratează leucemia după cancerul de sân?

Tratamentul pentru leucemie va depinde de mai mulți factori, inclusiv de starea dumneavoastră generală de sănătate, de cât de departe s-a răspândit leucemia și de cât de bine ați răspuns la chimioterapie și radioterapie în timpul tratamentului pentru cancerul de sân.

Amintiți-vă că leucemia nu este o recidivă a cancerului de sân. Este un nou cancer care va trebui tratat separat.

Opțiunile de tratament includ:

Chimioterapia: Chimioterapia este tratamentul principal pentru toate formele de leucemie și este utilizată pentru a distruge celulele canceroase.
Radioterapie: Radioterapia utilizează energie pentru a distruge celulele canceroase.
Terapia țintită: Terapia țintită utilizează medicamente specializate pentru a găsi, bloca și distruge celulele canceroase.

Imunoterapia: Imunoterapia vă învață sistemul imunitar să găsească și să distrugă celulele canceroase

Transplantul de măduvă osoasă: Un transplant de măduvă osoasă, denumit uneori transplant de celule stem, este o procedură care înlocuiește celulele nesănătoase ale măduvei dvs. osoase cu celule de măduvă osoasă fără cancer. Celulele sănătoase pot proveni fie din propriul dumneavoastră corp, fie din corpul unui donator. Puteți citi mai multe despre transplantul de măduvă osoasă aici.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel