Categories: Expertul zilei

Care este porția corectă de pâine ca să nu te îngrași. Dr. Bilic spune care este GREȘEALA fatală

Care este porția corectă de pâine ca să nu te îngrași. Deşi este un aliment fără de care am putea supravieţui fără probleme, pâinea este aproape nelipsită din dietă, mai ales din cea a românilor. Consumul exagerat de pâine predispune la obezitate şi diabet. Dar care este cantitatea pe care o putem mânca la fiecare masă? Medicul Mihaela Bilic a oferit răspunsul la această întrebare.

Care este porția corectă de pâine ca să nu te îngrași. Dr. Bilic spune care este GREȘEALA fatală

Pâinea nu îngrașă dacă este consumată cu moderație. Potrivit OMS, 2-3 felii din acest produs la fiecare masă nu vor fi simțite pe cântar.

“Pâinea este un aliment de bază, o sursă de glucide lente pe care organismul nostru le transformă în energia necesară vieții. Conform recomandărilor OMS trebuie să consumăm zilnic 300-500g pâine, adică 2-3 felii la fiecare masă.

Atunci de ce dăm vina pe pâine că ne-am îngrășat? Greșeala e că mâncăm prea multă. Cât despre intoleranța la gluten, de care suferă din ce în ce mai multe persoane, lucrurile sunt mai complicate”, spune nutriționistul.

Ce se ascunde în spatele glutenului?

„Glutenul este o proteină din cereale care la contactul cu apa se umflă și devine elastic. Orice aluat din făină nu ar putea fi frământat, dospit și bine crescut fără gluten. Produsele de panificație și patiserie există datorită glutenului. Problema apare pentru că e greu de digerat și poate provoca inflamație la nivelul mucoasei intestinale.

Aici intervin drojdiile sau bacteriile care se folosesc la frământat. Rolul lor? Pe lângă faptul că aluatul crește spectaculos, contribuie la apariția unui mediu acid care fermentează amidonul din făină și descompune proteinele din gluten. O pâine lăsată la dospit va fi mai ușor de digerat iar riscul de balonare și intoleranță scad semnificativ. Care este deosebirea dintre un aluat de pâine făcut cu drojdie sau cu Maia? Procesul de fermentație, aspectul și gustul vor fi diferite”, mai spune Mihaela Bilic.

Substanțele care stopează absorția mineralelor

„Drojdia de bere determină o fermentație alcoolică în timp ce culturile din maia produc o fermentație lactică. În drojdie sunt prezente o serie de ciuperci microscopice, aceleași care ajută la obținerea vinului și a berii. În prezența apei și a căldurii are loc o fermentație acidă a glucidelor din fructe sau cereale, se eliberează acid acetic și dioxid de carbon, un gaz care face aluatul să crească”, explică expertul.

70 de culturi de bacterii diferite prezente în Maia

„În maia avem culturi bacteriene care se hrănesc cu amidonul din făină, îl fermentează și produc acid lactic plus dioxid de carbon. Există peste 70 de culturi de bacterii diferite prezente în Maia, fiecare brutar având propria combinație. Pe lângă faptul că ajută la predigestia glutenului, fermentația lactică neutralizează o parte din fitații prezenți în cereale.

Este vorba de acele substanțe care blochează absorția mineralelor precum magneziu și calciu. În consecință aluatul cu Maia din făină integrală va fi mai hrănitor și mai bine tolerat.

Atenție, independent de agentul de creștere, timpul de dospire este esențial. Ca să reușească să fermenteze amidonul și să descompună glutenul, ciupercile și bacteriile au nevoie de un interval de câteva ore până la câteva zile în care să acționeze. Se spune că cea mai bună pâine este cea care a fost lăsată la dospit 48 de ore. Că e făcută acasă sau industrial, cu drojdie sau cu maia, din făină albă sau integrală, pâinea are nevoie de timp. Și, conform proverbului, graba strică treaba. Și strică și sănătatea!“, conchide Dr. Mihaela Bilic, potrivit stirileprotv.ro.

Recent Posts

Ce vede și ce simte o persoană aflată pe patul de moarte

Un medic specialist în îngrijiri paliative, care de ani de zile se ocupă de fenomenele…

16 minute ago

1 din 8 bărbați se confruntă cu cancerul de prostată. Ignorarea acestui tip de durere poate fi fatal

Durerea sau alt disconfort în zona inghinală poate însemna cancer de prostată, o afecțiune care,…

46 de minute ago

Care este diferența dintre alimentele procesate și cele ultraprocesate?

Sunt ieftine, atractive, convenabile, iar oamenii le mănâncă în fiecare zi. Alimentele ultraprocesate sunt ușor…

o oră ago

Horosocop rune 18 -24 noiembrie. Mihai Voropchievici: pentru acești nativi vine o perioadă de vis!

Horoscopul runelor pentru săptămâna 18-24 noiembrie, interpretat de Mihai Voropchievici, anunță o perioadă cu emoții…

2 ore ago

Pensionarii se reangajează pentru că nu supraviețuiesc cu banii din pensie. Statisticile triste ale seniorilor români

Datele referitoare la pensionare în România relevă o schimbare semnificativă în dinamica populației active și…

2 ore ago

Voropchievici a dat verdictul: ei sunt cei mai romantici nativi ai zodiacului! Alături de ei vei trăi o adevărată poveste de iubire

Mihai Voropchievici a identificat cei mai romantici nativi din zodiac, subliniind caracteristicile lor unice în…

3 ore ago

Citeste si: