Din cuprinsul articolului
V-ați întrebat vreodată care este motivul pentru care avem atât de multe farmacii în România? Câte o farmacie la câțiva metri, una lângă alta de multe ori…
Dacă v-ați întrebat de ce avem așa de multe farmacii în România, iată și răspunsul dat de un sociolog. De ce așa de multe? Iată explicațiile date de sociologul Alfred Bulai:
„Avem un număr uriaș de farmacii. Uneori vezi zone cu trei-patru farmacii una lângă alta. De ce? Pentru că, în România, actul medical se face într-o ordine de genul următor: mai întâi, părinții și alte rude dau sfaturi și acționează.
Apoi vine și o vecină care se pricepe mai bine. După care, vine prima instituție medicală autentică: farmacia. Lumea se duce acolo și pentru consultații, la modul propriu: „Nu vă supărați, ce aș putea să iau pentru boala X?”
De ce se întâmplă așa? Pentru că suntem o țară săracă unde accesul la actul medical a fost întotdeauna problematic. Nu mă refer doar acum, ci în general”, a zis sociologul Alfred Bulai.
Tot farmacia „ne-a salvat” și în comunism
„Farmacia l-a salvat pe român și în comunism. În comunism stăteai și cinci-șase ore la coadă pentru o consultație. Farmaciile au înflorit pentru că se dau și multe medicamente fără rețetă.
În orice caz, farmacistul are mai multe competențe decât vecina de la etajul 4. Pe vremuri, găseai câte un farmacist bătrân, cu experiență, farmacist care prepara medicamente, în care puteai să ai încredere.
Acum cei mai mulți din farmacii sunt „vânzători”, adică citesc rețeta și îți dau ceva”, a explicat sociologul la DC News și DC News TV, în emisiunea „Nod în papură”.
Astfel, ajungem să medicamente după ureche și, nu numai că nu ne tratăm, dar ne mai trezim și cu alte afecțiuni după ce am luat ceva ce poate ne face mai mult rău decât bine.