Sari la conținut

Care este legătura dintre nivelurile de trigliceride și riscul cardiovascular

scaderea trigliceridelor
sursa foto: arhiva doctorul zilei
avc

Trigliceridele sunt cea mai comună formă de grăsime din organism. De fapt, aproape toate caloriile în exces pe care le consumi, fie că le obții din consumul de grăsimi sau din consumul de carbohidrați, sunt transformate în trigliceride și stocate în țesuturile tale grase.

Relația dintre nivelul trigliceridelor din sânge și riscul de boli de inimă a fost mai puțin evidentă decât cea pentru nivelurile de colesterol din sânge. Cu toate acestea, studiile au stabilit acum că există într-adevăr o asociere clară între nivelurile crescute de trigliceride și riscul cardiovascular crescut.

Cum se leagă nivelurile de trigliceride cu riscul cardiovascular

Un nivel crescut de trigliceride în sânge (o afecțiune denumită hipertrigliceridemie) este acum cunoscut a fi asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare – în special, atacuri de cord și accident vascular cerebral – atât la bărbați, cât și la femei. În plus, persoanele cu boală coronariană (CAD) și trigliceride crescute au un risc mai mare de deces prematur decât persoanele cu CAD și niveluri normale de trigliceride.

Nivelurile ridicate ale trigliceridelor, în plus, sunt puternic asociate cu alte anomalii semnificative ale lipidelor, inclusiv niveluri scăzute de colesterol HDL, particule LDL mici și dense și rezistență la insulină.

Rezistența la insulină, la rândul său, este asociată cu hipertensiunea arterială și obezitatea și se crede că este o cauză de bază a diabetului de tip 2.

Astfel, nivelurile ridicate ale trigliceridelor sunt observate cel mai adesea la persoanele care au un profil metabolic cu risc foarte mare. La acești oameni, o incidență mare a bolilor cardiovasculare nu este surprinzătoare.

Clasificarea nivelurilor de trigliceride din sânge

Nivelurile sanguine ale trigliceridelor sunt clasificate astfel:

  • Trigliceride normale: mai puțin de 150 mg/dL
  • Ridicat: între 150 și 499 mg/dL
  • Severă: peste 500 mg/dL

În general, cu cât nivelul trigliceridelor este mai mare, cu atât riscul cardiovascular este mai mare. În plus, nivelurile de trigliceride în intervalul foarte ridicat pot provoca pancreatită, o inflamație dureroasă și potențial periculoasă a pancreasului.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cauze

Nivelurile crescute ale trigliceridelor sunt observate cel mai frecvent la persoanele supraponderale și sedentare și care au, de asemenea, o tendință spre rezistență la insulină sau diabet zaharat de tip 2.

Alte condiții asociate cu niveluri ridicate de trigliceride includ:

 

  • Hipotiroidismul
  • Afecțiuni ale rinichilor, în special sindromul nefrotic
  • Sarcina
  • Medicamente, inclusiv înlocuirea estrogenului, tamoxifenul și unele beta-blocante

În plus, au fost identificate mai multe afecțiuni genetice care se caracterizează prin niveluri crescute ale trigliceridelor din sânge. Acestea includ chilomicronemia, hipertrigliceridemia familială, disbetalipoproteinemia familială și hiperlipidemia familială combinată.

Fiecare dintre aceste tulburări genetice este caracterizată de anomalii ale lipoproteinelor care transportă trigliceridele în sânge. Persoanele cu creșteri mediate genetic ale trigliceridelor pot suferi de consecințele hipertrigliceridemiei (pancreatită sau boli cardiovasculare) chiar dacă nu sunt supraponderali sau sedentari.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel