Din cuprinsul articolului
Care este legătura dintre kilogramele în plus și tiroidă? Din ce în ce mai mulți oameni încep să se intereseze de bolile tiroidiene atunci când deja sunt încercați de anumite simptome. De multe ori nu se ajunge la endocrinolog, cum ar fi normal, ci mai degrabă la cardiolog sau diabetolog.
În emisiunea „Weekend Adevărul“, medicul primar endocrinolog, doctor în științe medicale, Ruxandra Dobrescu, a vorbit despre cele mai simple boli tiroidiene, dar și despre cele mai agresive forme de cancer.
Ce sunt bolile tiroidiene? Care sunt analizele de bază care trebuie făcute anual? Cum ne informăm atunci când avem suspiciuni de boală și ce riscuri există dacă nu descoperim la timp?
„Ar trebui să știm că este, probabil, cel mai frecvent afectată de disfuncții endocrine. Bolile tiroidiene sunt foarte frecvente – sunt niște statistici, mai ales în rândul americanilor, care spun că pe parcursul vieții, până la 10% din populație ajunge să dezvolte o afecțiune tiroidiană. De multe ori, debutul este atât de insidios încât nici nu știm de existența acestor probleme.
Tot o statistică din Statele Unite ale Americii spune că până la 60% dintre persoanele care suferă de o afecțiune tiroidiană nu știu de existența ei. Situația este destul de complexă. Multă lume se întreabă de ce sunt atât de frecvente bolile tiroidiene acum, pentru că în urmă cu 20 de ani poate nici nu auziserăm de ele.
Cred că aici sunt mai multe explicații. În primul rând, suntem mult mai eficienți în diagnosticarea acestor probleme, adică atât de frecvente am aflat că sunt, încât suntem și noi mult mai atenți când vine vorba de diagnostic.
Și analizele tiroidiene, adică TSH și FT4, analizele de funcție tiroidiană, au intrat deja în panelul de analize pe care le recomandăm uzual, adică pe care ar trebui să le facă orice persoană o dată pe an”, spune medicul endocrinolog.
Aceste două analize simple, TSH și FT4, ne pot orienta la un moment dat.
Aceste analize ar trebui să fie punctul de plecare, pentru că ele ar trebui făcute chiar dacă nu ne supără nimic. Aceste analize pot fi prescrise gratuit. Nu ne costă nimic, cu condiția să avem grijă și să facem vizita la medicul de familie.
Pacienții merg mai întâi la medicul de familie sau se adresează direct specialistului?
„O combinație. Multă lume începe, își face documentarea, inițial, pe internet. Și de multe ori am pacienți care ajung la mine pentru că au descoperit ei sau se bănuiesc de anumite probleme de sănătate. Sunt și pacienți, bineînțeles, care ajung pe baza unor rezultate anormale ale unor investigații. Lucrurile sunt de fapt combinate. Dacă vorbim de internet, și acesta este un lucru important de discutat, este că și noi, ca medici, și ca pacienți, trebuie să fim cumva conștienți că în epoca aceasta a informației larg disponibile, trebuie să avem grijă și să selectăm cum trebuie informația pe care ne bazăm mai departe.
Adică e OK să căutăm surse de informare online, dar este bine să încercăm să căutăm surse recomandate, care să aibă în spate dovezi medicale. Practic, în condițiile în care informația este atât de larg accesibilă, este și informație de calitate variabilă. Adică sunt și site-uri corecte, documentate, bazate pe dovezi științifice, sunt și site-uri care nu au în spate niciun fel de fundament medical. Nu vorbim de reviste/jurnale științifice pentru informare medicală”.
„Ce aș vrea eu este ca lumea să devină conștientă și să încerce să se uite un pic la informația pe care o găsește, aceea care este scrisă în limbaj accesibil, să verifice care este sursa, cine este autorul. Dacă autorul are vreun background medical, care la modul ideal ar trebui să fie în domeniul despre care vorbește. Sunt multe persoane care povestesc din experiența proprie a confruntării cu boala, ceea ce este un lucru important, pentru că vorbim de pacient-suport, dar asta nu trebuie confundat cu o dovadă medicală sau cu o informație de calitate științifică medicală, care ar trebui căutate în surse scrise de profesioniști din domeniul medical.
De asemenea, ar trebui să fim un pic atenți și la tonul conversației. În general, problemele medicale sunt complexe, au multe cauze și nu au o soluție simplă. Dacă găsim un site sau o persoană care spune că a identificat o cauză unică a unei probleme și soluția supremă, pe care n-o mai știe nimeni, acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă. Așa ceva, din păcate, în medicină nu există, nu există simplu și 100% garantat”, a mai declarat medicul, potrivit adevarul.ro.
Cum este depistat acest tip de cancer?
„Cancerul tiroidian este depistat atunci când descoperim un nodul tiroidian. Nodulii tiroidieni sunt foarte frecvenți în populația României și nu numai, mai ales că în România este deficit de iod. Se estimează că probabil 60-65% dintre persoane pot să aibă unul sau mai mulți noduli tiroidieni de care nu știu. Când devenim conștienți că e o problemă la nivelul gâtului, adică sesizăm noi sau ni se atrage atenția de către persoane apropiate că s-a modificat ceva, o modificare vizibilă la nivelul gâtului, sau devenim conștienți de niște simptome – de exemplu, probleme la înghițit sau probleme la respirat, apariția unei răgușeli nejustificate –, trebuie să mergem la un consult endocrinologic și eventual să facem o ecografie de tiroidă.
Sunt semne care nu trebuie neglijate, mai ales dacă vorbim de niște simptome care au apărut brusc și care evoluează rapid. Pentru că, așa cum spuneam, cu cât depistăm mai repede o problemă de genul acesta, cu atât avem șansele cele mai mari de vindecare. Multe dintre tipurile de cancer tiroidian pot fi vindecate, cu condiția să luăm măsurile care trebuie cât mai devreme”.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…