Din cuprinsul articolului
Care este legătura dintre diabet și depresie? Gestionarea unei afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, are o legătură stresantă cu sănătatea mintală a unei persoane. Oamenii pot experimenta tristețe și suferință, care, în timp, pot duce la depresie.
Oboseala sau durerea pot limita activitatea fizică și îi pot împiedica pe oameni să facă ceea ce le place. Stresul cu privire la viitor și imprevizibilitatea afecțiunii cronice pot provoca, de asemenea, anxietate.
Potrivit medicilor, persoanele diabet zaharat pot dezvoltă anxietate legată de diabet. Aceștia pot experimenta sentimente copleșitoare de frustrare și se pot simți obosiți de faptul că trebuie să își gestioneze zilnic afecțiunea.
Distresul provocat de diabet îi poate determina pe oameni să alunece în obiceiuri nesănătoase, să nu-și mai verifice glicemia și chiar să sară peste programările la medic. Poate semăna cu depresia sau anxietatea, dar medicamentele nu o pot trata eficient.
Dieta nesănătoasă
O persoană cu diabet zaharat are de 2-3 ori mai multe șanse de a dezvolta depresie decât o persoană fără această afecțiune. Pe de altă parte, depresia crește riscul și gravitatea diabetului.
Cauzele comune ale diabetului și depresiei sunt somnul slab, lipsa de exerciții fizice și o dietă nesănătoasă. Acești factori sunt, de asemenea, asociați cu stresul cronic, dezechilibrele hormonale și creșterea inflamației în organism.
Antidepresivelor pot crește riscul de diabet
Cercetările sugerează, de asemenea, că utilizarea pe termen lung a antidepresivelor poate crește riscul de diabet.
În plus, atât nivelurile ridicate, cât și cele scăzute de zahăr din sânge afectează modul în care funcționează creierul în ceea ce privește starea de spirit și capacitatea de gândire. În timp, diabetul poate schimba structura creierului, ceea ce duce la tulburări de dispoziție.
Persoanele cu diabet au tendința de a se confrunta cu alte afecțiuni psihice? Vă rugăm să explicați.
Cei diagnosticați cu diabet sunt cu 20% mai predispuse decât cele fără diabet să aibă anxietate la un moment dat în viață. Gestionarea unei afecțiuni pe termen lung, cum ar fi diabetul, poate fi o sursă majoră de anxietate pentru unii. Primirea unui diagnostic sau aflarea faptului că au o complicație a diabetului poate fi un factor declanșator pentru unele persoane.
Anxietatea are simptome similare cu hipoglicemia
Este important de reținut că anxietatea are simptome similare cu hipoglicemia (glicemia scăzută), astfel încât oamenii ar trebui să își verifice glicemia dacă se simt anxioși și să o trateze dacă este scăzută.
Diabet zaharat de tip 1
În plus, femeile cu diabet zaharat de tip 1 pot fi expuse riscului de a dezvolta tulburări de alimentație și de a restricționa în mod intenționat insulina pentru a pierde în greutate (diabulimie). Unele cercetări mai vechi sugerează că tulburările de alimentație apar la 31-40% a femeilor cu diabet de tip 1 cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani, potrivit medicalnewstoday.com.
În ce fel poate o afecțiune mentală să îngreuneze gestionarea diabetului?
Faptul de a avea depresie sau anxietate poate îngreuna gestionarea diabetului și poate înrăutăți prognosticul unei persoane.
Acestea pot fi mai puțin motivate să facă activități de autoîngrijire. Persoanele cu depresie sunt mai predispuse să fie sedentare și să aibă o dietă nesănătoasă, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge. Fumatul este, de asemenea, mai frecvent la persoanele cu afecțiuni psihice și crește riscul de complicații ale diabetului, cum ar fi accidentul vascular cerebral și bolile de inimă.
Cercetări mai vechi sugerează că persoanele cu afecțiuni psihice ar putea avea mai multe șanse de a avea probleme în a urma recomandările de tratament, de a participa la programări și de a ține pasul cu monitorizarea glicemiei și îngrijirea picioarelor.