Sari la conținut

Care este legătura dintre diabet și apariția cancerului la sân?

diabet
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Complicatiile diabetului

Diabetul de tip 2 crește riscul de cancer de sân, dar motivul care duce la această asociere nu este pe deplin înțeles. Câțiva factori diabetici sunt în joc, inclusiv:

  • Glicemie ridicată
  • Niveluri ridicate de insulină
  • Dezechilibre hormonale
  • Inflamaţie

Acest articol discută legătura dintre diabet și cancerul de sân, inclusiv riscurile de a dezvolta cancer de sân cu diabet zaharat și considerente despre modul în care cele două afecțiuni pot fi gestionate și tratate împreună.

Legătura dintre diabet și cancer de sân

Despre diabet se vorbește adesea despre complicații ale diabetului, cum ar fi bolile de rinichi și bolile de inimă, deci cum este legat de cancerul de sân? Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina o legătură cu adevărat cauzală între diabet și cancerul de sân, studiile au arătat că sunt în joc câțiva factori legați de diabet:

  • Nivel ridicat de zahăr din sânge (hiperglicemie): Acesta este un factor de risc pentru progresia cancerului, ceea ce înseamnă că glicemia crescută poate duce la creșterea celulelor tumorale. De exemplu, s-a demonstrat că nivelurile ridicate de glucoză la persoanele cu cancer de sân măresc nivelurile factorului de creștere asemănător insulinei (IGFBP2), ceea ce poate duce la rezistența la chimioterapie. Acest lucru poate duce la creșterea celulelor canceroase. Hiperglicemia este, de asemenea, legată de hipoxie (oxigen scăzut în țesuturi), despre care se știe că este un factor de malignitate tumorală.
  • Niveluri ridicate de insulină din cauza rezistenței la insulină (hiperinsulinemie): Aceasta este asociată cu carcinogeneza de sân (începutul formării cancerului) și creșterea celulelor canceroase.Nivelurile ridicate de insulină induc, de asemenea, factori moleculari (IGF-1 și HIF-1), care pot crește creșterea celulelor și nivelul de estrogen.
  • Dezechilibre hormonale: Pe lângă estrogen, alți hormoni joacă un rol în legătura dintre diabet și cancerul de sân. Cercetările au arătat că persoanele cu diabet zaharat asociat obezității și niveluri ridicate de leptină, un hormon produs de celulele adipoase, au crescut aromatază și estrogen, citokine proinflamatorii și creșterea celulelor, toate acestea putând duce la creșterea celulelor tumorale.
  • Inflamație cronică: Inflamația legată de diabet, datorită nivelurilor crescute de citokine și adipokine inflamatorii, poate duce la creșterea tumorii mamare. De asemenea, poate induce anumite celule de răspuns inflamator care duc la producerea tumorii.

Factori de risc

Cercetările sugerează că riscul de cancer de sân și diabet este specific diabetului de tip 2 și post-menopauzei. Aceasta înseamnă că persoanele aflate în postmenopauză cu diabet de tip 2 au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.

Când se analizează prognosticul cancerului de sân, cercetările au arătat că un prognostic mai prost pentru cancerul de sân în rândul celor cu diabet se datorează comorbidităților legate de diabet, nu diabetului în sine. De exemplu, persoanele cu obezitate, diabet și cancer de sân pot avea un cancer de sân mai grav, datorită efectelor pe care le are obezitatea asupra nivelului de estrogen.

Unele cercetări au sugerat că principalul motiv din spatele riscului crescut de diabet și cancer de sân este indicele de masă corporală (IMC); cu toate acestea, IMC este asociat atât cu diabetul zaharat, cât și cu cancerul de sân, ceea ce înseamnă că nu poate fi identificat drept principala cauză a cancerului de sân în rândul persoanelor cu diabet.

Riscul de deces din cauza cancerului de sân și a diabetului zaharat este afectat de diverși factori, deși cât de importanți sunt anumiți factori în creșterea riscului de deces este încă neclar. De exemplu, un studiu a arătat că persoanele cu diabet zaharat și cancer de sân au un risc mai mare de deces din cauza cancerului de sân dacă au diabet de mult timp și au boli cardiovasculare.

Tratamentul și managementul diabetului zaharat cu cancer de sân

Tratamentul cancerului de sân și tratamentul diabetului de tip 2 au abordări foarte diferite. Deși există câteva considerații medicale importante atunci când se tratează ambele afecțiuni, acestea pot fi gestionate în același timp.

Persoanele cu cancer de sân și diabet pot primi în continuare chimioterapie și radioterapie adecvate, la fel ca persoanele cu cancer fără diabet. Cu toate acestea, unele tratamente pentru cancer pot avea efecte negative asupra managementului diabetului, ceea ce necesită planuri speciale de tratament din partea unui furnizor de asistență medicală.

De exemplu, unele imunoterapii pentru cancer pot preveni producerea de insulină sau pot induce rezistență la insulină, ambele putând cauza hiperglicemie.

În plus, afecțiunile care stau la baza diabetului pot avea un impact asupra tratamentelor pentru cancer care pot fi utilizate. Unele afecțiuni pot limita tipurile de medicamente utilizate pentru tratarea cancerului de sân și câte dintre aceste medicamente pot fi luate. Aceste condiții includ:

  • neuropatie
  • Boala de inima
  • Boală de rinichi

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel