Din cuprinsul articolului
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), doi din cinci adulți din Statele Unite au un nivel ridicat de colesterol total în sânge. Unul din 17 adulți din Statele Unite are un nivel ridicat de colesterol LDL, iar unul din 48 de adulți are un nivel foarte ridicat de colesterol LDL. Acestea fiind spuse, prevalența colesterolului ridicat a scăzut cu 12,4% din 1999 până în 2020. Această cifră reprezintă aproximativ 21,5 milioane de adulți, ceea ce reprezintă o cantitate substanțială.
Atunci când aveți prea mult colesterol în artere, acesta se poate acumula sub formă de placă pe pereții arteriali. Acest lucru face ca arterele să se îngusteze, ceea ce îngreunează circulația sângelui prin ele. Astfel, va crește riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral.
Deoarece inflamația este răspunsul natural al organismului la ceea ce crede că este dăunător, acesta poate interpreta colesterolul ca fiind o problemă. Acest lucru poate schimba sănătatea arterelor dumneavoastră, făcând mai probabil ca colesterolul să cauzeze probleme.
Colesterolul afectează inflamația?
După cum s-a menționat anterior, inflamația poate provoca modificări ale colesterolului existent în artere. Cercetările anterioare au legat inflamația de scăderea nivelului de colesterol HDL (bun).
Colesterolul HDL are rolul de a proteja inima prin reducerea acumulării de colesterol în sânge. Dacă aveți niveluri scăzute de HDL, este posibil să aveți un risc crescut de boli de inimă, deoarece colesterolul are mai multe șanse să provoace depuneri de plăci.
De asemenea, inflamația face ca moleculele de colesterol LDL (rău) să devină mai dense. Acestea se transformă mai ușor în depozite de plăci. În plus, inflamația poate crește trigliceridele, un alt tip de grăsime care se găsește în sânge. La fel ca și colesterolul ridicat, nivelul ridicat de trigliceride crește riscul de boli de inimă.
În mod tradițional, persoanele cu niveluri ridicate de colesterol sau de trigliceride și-au îndreptat eforturile către reducerea acestor niveluri pentru a diminua riscul de boli de inimă. Noile cercetări indică faptul că, găsirea unor modalități de reducere a inflamației ar putea avea un impact mai mare.
Boli autoimune și colesterol ridicat
Bolile autoimune sunt un grup de afecțiuni care rezultă dintr-un răspuns imunitar anormal. Practic, inflamatorul nu se oprește și provoacă daune.
De exemplu, sistemul imunitar atacă din greșeală organele, țesuturile sau celulele sănătoase, slăbind anumite funcții sau abilități.
Inflamația care rezultă din bolile autoimune, cum ar fi lupusul, poate fi sistemică. Asta înseamnă că afectează multe sisteme corporale, inclusiv circulația și metabolismul. Amândoi acești factori pot face ca placa să se acumuleze mai ușor în pereții arteriali.
Cum poți scădea inflamația și colesterolul?
Mulți experți încurajează oamenii să urmeze dieta mediteraneană pentru a ajuta la reducerea riscului de boli de inimă. Această dietă include o mulțime de alimente care conțin antioxidanți, grăsimi sănătoase, fibre, vitamine și minerale, toate acestea putând să vă ajute în eforturile de reducere a inflamației.
Cercetările indică faptul că dieta mediteraneană este, de asemenea, legată de markerii inflamatori mai mici din organism. Dieta mediteraneană include:
- Fasole și linte
- O varietate de fructe și legume
- Cantități mici de ouă, carne de pasăre și produse lactate
- Cereale integrale
- Grăsimi sănătoase din avocado, ulei de măsline, nuci, semințe și pește
Gestionarea sau prevenirea bolilor de inimă poate implica, de asemenea, gestionarea altor factori de risc pentru bolile de inimă. Puteți lua următoarele măsuri pentru a contribui la reducerea factorilor de risc:
- Monitorizați tensiunea arterială și gestionați-o după cum este necesar
- Rămâneți activ, urmărind să faceți 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată pe săptămână
- Gestionați stresul, implicându-vă în meditație, yoga, respirație profundă etc.
- Reglați glicemia dacă aveți diabet sau prediabet
- Dormiți suficient în fiecare noapte
Atât inflamația, cât și colesterolul pot crește riscul de boli de inimă. De fapt, mai multe studii indică faptul că inflamația poate fi principala forță motrice a bolilor de inimă.
Dacă luați măsuri atât pentru a vă gestiona nivelul colesterolului, cât și pentru a reduce inflamația, puteți reduce riscul de boli de inimă.
Rețineți doar că gestionarea colesterolului poate să nu fie întotdeauna suficientă. Trebuie să gestionați în mod activ și alți factori de risc, cum ar fi inflamația.