Sari la conținut

Care este legătura dintre alimentație și flora intestinală? Ce sunt bacteriile intestinale?

bacterii intestinale
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

De ani de zile, ne-am gândit la bacterii ca la organisme de evitat. Se pare că organismele noastre sunt deja încărcate cu trilioane de bacterii. Ele ajută la digerarea alimentelor și joacă un rol important în bunăstarea noastră.

Cercetările sugerează că bacteriile  intestinale sunt legate de probabilitatea de apariție a unor probleme de sănătate precum diabetul, obezitatea, depresia și cancerul de colon.

Ce sunt bacteriile intestinale?

În interiorul intestinului tău trăiesc între 300 și 500 de tipuri diferite de bacterii care conțin aproape 2 milioane de gene. Împreună cu alte organisme minuscule, cum ar fi virușii și ciupercile, formează ceea ce este cunoscut sub numele de microbiotă sau microbiom.

Ca o amprentă, microbiota fiecărei persoane este unică: amestecul de bacterii din corpul tău este diferit de amestecul tuturor celorlalți. Este determinată parțial de microbiota mamei tale – mediul la care ești expus la naștere – și parțial de dieta și stilul tău de viață.

Bacteriile trăiesc în tot corpul tău, dar cele din intestine pot avea cel mai mare impact asupra bunăstării tale. Îți căptuiesc întregul sistem digestiv. Majoritatea trăiesc în intestine și colon. Acestea afectează totul, de la metabolismul la starea de spirit până la sistemul imunitar.

„Când vorbim despre floră, corect ar fi să ne referim la microbiotă. În accepţiunea tradiţională, flora se referă la bacteriile care sunt in intestine.

În afară de bacterii, în intestin mai există şi ciuperci şi virusuri. Există şi alte forme microscopice de viaţa care sunt denumite mai corect microbiotă”, a spus Bogdan Mateesc la Antena 3.

Legătura dintre alimentaţie şi flora intestinală

„Microorganismele din intestin au şi ele nevoie să mănânce. Mâncarea vine în mare parte din ceea ce le dăm noi de mâncare. Prin urmare, dezvoltarea lor este influenţată de ceea ce mâncăm.

Dieta pe care o avem noi influenţează dezvoltarea anumitor specii din microbiotă şi o împiedică pe cea a altor specii.

Dieta influenţează sănătatea microbiotei

Sunt foarte puţine informaţii cunoscute despre microbiotă. Cunoaştem câteva grupuri mari, precum lactobacili, bifidobacterii. Sunt extracte care conţin anumite specii bacteriene, care ar fi recomandate pentru anumite proprietăţi benefice pe care le au.

Le putem lua şi pe cale naturală. Regele François I suferea de diaree şi acesta s-a tratat cu iaurt turcesc. Era un iaurt care conţinea anumite specii bacteriene.

Există, cu siguranţă, foarte multe specii de bacterii care se bucură dacă le dăm zahăr. După cum sunt şi alte specii care sunt neutre la acţiunea zaharurilor sau probabil că sunt specii bacteriene care la o anumită concentraţie de zahăr cresc mai greu.

Noi nu avem în intestin doar microbi buni, ci şi microbi răi. Important este să avem speciile bune care să ne ajută să ne ţinem în control speciile rele.

De zahăr profită toate. Este greu, aşadar, de generalizat.

Nu ne putem da seama dacă avem o floră bolnavă, pentru că nu ştim să-i căutăm şi recoltăm. Nici testele pe care le facem după recoltarea scaunului. Sunt microbi care stau agăţaţi de peretele intestinal şi nu-i găsim în scaun.

Există o semnătură a florei intestinale pentru fiecare dintre noi. Ştim prea puţine lucruri astăzi”, a mai spus medicul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel