Sari la conținut

Care este glicemia ideală pentru persoanele în vârstă

diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Odată cu înaintarea în vârstă, indicatorii din sânge ai stării de sănătate se modifică, cum ar fi nivelul colesterolului, trigliceridelor, bilirubinei etc. Ce se întâmplă cu glicemia?

Potrivit medicului Tatiana Romanenko, un nivel de zahăr din sânge nu mai mare de 5,9 milimoli pe litru este ideal pentru persoanele în vârstă. Potrivit acesteia, nivelului zahărului din sânge nu se schimbă odată cu vârsta, menţinându-se la fel pentru tineri și bătrâni.

Semnale de alarmă

Pentru a ne putea da seama dacă avem glicemia mare trebuie să fim atenţi la semnalele de alarmă transmise de corp. În primul rând vom experimenta o sete excesivă și o senzație de gură uscată și bineînțeles nevoia de a urina mai des decât de obicei.

Oboseala și vederea încețoșată sunt si ele simptome pentru glicemie mare. De asemenea, vom experimenta o scădere în greutate și o dificultate de concentrare, atrag atenţia specialiştii citaţi de naturaexpert.ro.

În același timp trebuie să știm faptul că simptomele manifestate de glicemia mare se dezvoltă pe parcursul a mai multor zile sau chiar săptămâni.

Simptomele unei glicemii mari vor ieși la suprafață doar atunci când nivelul glicemiei va crește foarte mult. Alte simptome ale acestei boli sunt apariția unor infecții recurente, a unor dureri la nivelul stomacului și o respirație ce tinde să aibă un miros fructat.

„Dacă vedem la hemoglobina glicată nivelul de 5,9, este indicată efectuarea unui test de toleranță la glucoză. În plus, puteți suspecta un nivel crescut al zahărului din sânge după mai multe semne. În special, gura uscată, setea și urinarea frecventă ar trebui să avertizeze asupra prezenței diabetului”, explică dr. Romanenko.

Expertul sfătuiește în special persoanele ale căror rude au diabet să-și monitorizeze nivelul zahărului din sânge. Au un risc mai mare de a dezvolta boala. „Acești pacienți ar trebui să-şi determine cel puțin de două ori pe an nivelul de glucoză, chiar dacă nimic nu-i deranjează”, spune dr. Romanenko.

Valorile medii ale glicemiei

Diabetul apare din cauza producției insuficiente de insulină, un hormon care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Fără acest mecanism cheie, glicemia poate atinge niveluri periculoase.

Există trei tipuri principale de diabet zaharat, respectiv diabetul zaharat tip 1 care este insulinorezistent, mai exact se vorbește despre dependența de insulină, diabetul zaharat tip 2, care reprezintă aproximativ 90% din cazuri și este asociată cu obezitatea și cel de tip gestațional, care se manifestă la femeile însărcinate mai ales în semestrul 2 sau 3.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

glicemie

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel