Sari la conținut

Care este diferența dintre demență și Alzheimer? Semnele și simptomele pe care trebuie să le cunoască taotă lumea

dementa
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Diferenta dintre Alzheimer si dementa

Demența și boala Alzheimer pot împărtăși multe dintre aceleași simptome, dar cele două nu sunt doar nume diferite pentru aceeași afecțiune.

Demența este un sindrom sau un grup de simptome care apar în mod constant împreună. Nu este o boală specifică. Iată ce trebuie să știți despre ambele pentru a evita această greșeală comună.

Alzheimer și demență: prin ce diferă

Termenul „demență” este folosit pentru a descrie un set de simptome care pot include:

  • pierderea memoriei,
  • dificultăți de gândire,
  • rezolvarea problemelor,
  • probleme cu limbajul.
dementa
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Demența este cauzată de deteriorarea celulelor creierului și, deoarece Alzheimer este o boală care distruge creierul, este una dintre cele mai frecvente cauze ale demenței.

Aproximativ 50 până la 70% din toate cazurile de demență sunt cauzate de Alzheimer, a raportat alzheimers.net. Cu toate acestea, alte afecțiuni pot provoca, de asemenea, demență, cum ar fi boala Parkinson și boala Creutzfeldt-Jakob.

În plus, demența este adesea denumită în mod incorect „senilitate” sau „demență senilă”, ceea ce reflectă credința larg răspândită, dar incorectă, că declinul mental grav este o parte normală a îmbătrânirii.

Potrivit Alzheimer`s Association, simptomele demenței variază foarte mult și pot include factori precum:

  • tulburări de memorie,
  • probleme de comunicare și limbaj,
  • pierderea capacității de concentrare și atenție,
  • dificultăți de raționament și judecată,
  • probleme de percepție vizuală.

Cu toate acestea, diferite tipuri de demență sunt asociate cu diferite tipuri de leziuni cerebrale. În plus, se estimează că 10% dintre persoanele cu demență au mai mult de un tip în același timp, cea mai comună combinație fiind boala Alzheimer cu demența vasculară, a raportat Societatea Alzheimer.

Alzheimer nu este reversibil, în timp ce unele tipuri de demență pot fi iversate

Boala Alzheimer este un tip specific de demență cauzat atunci când nivelurile ridicate de anumite proteine ​​din interiorul și din exteriorul celulelor creierului îngreunează celulele creierului să rămână sănătoase și să comunice între ele.

Acest lucru duce la pierderea conexiunilor dintre celulele nervoase și, în cele din urmă, la moartea celulelor nervoase și la pierderea țesutului cerebral.

Iată diferența majoră dintre boala Alzheimer și demență: atunci când o persoană este diagnosticată cu demență, este diagnosticată pe baza simptomelor sale, fără a ști cu adevărat ce se află în spatele simptomelor.

În boala Alzheimer, cauza exactă a simptomelor este înțeleasă. În plus, boala Alzheimer nu este reversibilă, în timp ce unele tipuri de demență, cum ar fi cele cauzate de probleme nutriționale sau de o interacțiune medicamentoasă, pot fi inversate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel