Sari la conținut

Care este diferența dintre cancerul pulmonar cu celule mici și cancerul pulmonar fără celule mici?

radiografie
Sursă foto: E-health
Cat de des se poate face radiografia la plamani

Cancerul pulmonar este de departe cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în Statele Unite. Din fericire, progresele recente, în special în imunoterapie (medicamente care ajută sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva cancerului) au îmbunătățit semnificativ ratele de supraviețuire. Există două tipuri principale de cancer pulmonar: cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC) și cancer pulmonar cu celule mici (SCLC), cu diferențe cheie între cele două.

Prevalența cancerului pulmonar

NSCLC este cea mai frecventă formă a bolii. Există mai multe tipuri de NSCLC, două cele mai frecvente fiind adenocarcinomul și carcinoamele cu celule scuamoase. Adenocarcinomul este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar și cel mai frecvent tip întâlnit la pacienții care nu au fumat niciodată.

SCLC este forma mai puțin frecventă și mai agresivă de cancer pulmonar.

Factori de risc cancer pulmonar

Fumatul este principalul factor de risc pentru ambele tipuri de cancer pulmonar, în special pentru SCLC. Este foarte rar ca cineva care nu a fumat niciodată să fie diagnosticat cu SCLC, deși se poate întâmpla. NSCLC se găsește atât la fumători, cât și la nefumători.

Simptome cancer pulmonar

Detectarea precoce a cancerului pulmonar este o adevărată provocare.  Majoritatea simptomelor bolii vor începe să apară când cancerul s-a răspândit deja. Simptomele comune includ:

  • Oboseală
  • Răguşeală
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Pierdere în greutate inexplicabilă
  • Tuse cu sânge
  • Respirație șuierătoare, dificultăți de respirație
  • Dificultăți la înghițire
  • Umflarea feței sau a gâtului

Tratament cancer pulmonar

Tratamentul pentru fiecare tip de cancer pulmonar se bazează pe localizarea tumorii și stadiul sau gradul de răspândire a bolii în organism. Ca și în cazul altor tipuri de cancer, depistarea bolii în stadiul incipient o face mai ușor de tratat.

În cele mai multe cazuri, SCLC este tratată cu chimioterapie și radiații. Imunoterapia este utilizată în situațiile în care cancerul s-a răspândit și este, de asemenea, studiată la pacienții unde nu s-a răspândit. Chirurgia este utilizată numai în cazuri rare.

Tratamentul pentru NSCLC se bazează pe stadiul bolii (de la I la IV). Opțiunile de tratament pot include chimioterapie, intervenții chirurgicale (inclusiv chirurgie toracică asistată video și sistemul chirurgical da Vinci®), radioterapie, terapii țintite și imunoterapie.

cancer pulmonar
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Terapiile de susținere și îngrijirea paliativă sunt disponibile pentru toate tipurile de cancer pulmonar. De asemenea, sunt în curs de desfășurare multe studii clinice care testează noi tratamente promițătoare pentru cancerul pulmonar.

Cum poți să fii la curent cu sănătatea plămânilor?

  • Niciodată nu este prea târziu să te lași de fumat. Renunțarea la fumat vă poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer pulmonar și vă poate adăuga ani de viață.
  • Un test rapid, nedureros, neinvaziv numit screening pulmonar cu tomografie computerizată cu doză mică (LDCT) poate detecta nodulii pulmonari atunci când sunt încă suficient de mici pentru a fi îndepărtați chirurgical. O scanare CT pulmonară este recomandată în fiecare an pentru fumătorii de lungă durată, foștii fumători (care au renunțat în ultimii 15 ani) sau alte persoane cu risc crescut, cu vârste cuprinse între 55 și 80 de ani.

 

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel