Din cuprinsul articolului
Limitați alimentele procesate
Cel mai bine este să limitați sau să consumați rar alimente procesate. Aceste alimente includ sosurile pentru salate cumpărate din magazin, cârnații, sosul pentru paste la borcan și pâinea integrală. Moderația este cheia cu aceste alimente, dar puteți, de asemenea, să vă faceți propriile versiuni.
Alimentele minim procesate sunt mai bune
Unturile de nuci, iaurtul simplu, uleiul de măsline extravirgin, cărnurile crescute din iarbă sau crescute în aer liber, precum și legumele și fructele congelate se încadrează în această categorie. Ar trebui să fiți în continuare atenți la ingredientele de pe aceste alimente, dar ele sunt mai bune decât cele două categorii anterioare.
Alimentele neprocesate sunt cele mai bune
Fructele proaspete, legumele și peștele sălbatic fac parte din această categorie. Acestea sunt pline de nutrienți și nu trec prin procesare.
Pentru a evita alimentele ultraprocesate, trebuie să faci anumite schimbări în alimentație. Alimentele ultraprocesate nu pot fi sursa principală a caloriilor tale. Un studiu a monitorizat 20 de adulți sănătoși și supraponderali la o unitate medicală. Fiecare participant a consumat o dietă ultraprocesată timp de două săptămâni, iar apoi a urmat o dietă neprocesată timp de două săptămâni. Pentru ambele diete, subiecții au consumat trei mese pe zi, mâncând cât de mult sau cât de puțin doreau.
În timpul perioadei de dietă ultraprocesată, aproximativ 83,5% din calorii proveneau din alimente ultraprocesate. În timpul perioadei de dietă neprocesată, aproximativ 83,3% din calorii proveneau din alimente neprocesate. Subiecții au consumat în medie 500 de calorii în plus pe zi în timp ce urmau dieta ultraprocesată. În cele din urmă, dieta ultraprocesată a crescut aportul de carbohidrați și grăsimi, iar participanții au pierdut în medie două kilograme în timpul fazei neprocesate.
Concluzia studiului a fost că limitarea alimentelor ultraprocesate ar putea ajuta la scăderea riscului sau chiar la prevenirea obezității.