Sari la conținut

Care este diferența dintre alimentele procesate și cele ultraprocesate?

alimente procesate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimentele procesate cresc riscul de cancer

Sunt ieftine, atractive, convenabile, iar oamenii le mănâncă în fiecare zi. Alimentele ultraprocesate sunt ușor de procurat, iar oamenii le găsesc delicioase. Mâncărurile congelate, cerealele, prăjiturile, sucurile și chipsurile sunt doar câteva dintre alimentele care vă pot distruge sănătatea. Nu este o noutate faptul că aceste alimente sunt dăunătoare pentru sănătatea generală, așa că nu are rost să le spunem oamenilor să le evite. Este mai fezabil, însă, ca oamenii să facă schimburi mai sănătoase pentru alimentele ultraprocesate.

Potrivit unui studiu JAMA din 2021, alimentele ultraprocesate reprezintă aproximativ 67% din caloriile din dieta medie a unui copil sau adolescent american. În plus, un alt studiu a concluzionat că 58% din aportul de energie al unui american mediu provine din pâine albă, prăjituri, sucuri dietetice și alte alimente nesănătoase. Din păcate, consumul regulatl de alimente procesate și ultraprocesate poate duce la numeroase probleme de sănătate. Un consum mai mare de ingrediente nesănătoase crește riscul de depresie, obezitate, cancer, boli inflamatorii intestinale, diabet și boli de inimă.

Diferența dintre alimentele procesate și cele ultraprocesate

Prin definiție, alimentele procesate sunt alimente care au fost modificate față de forma lor originală. Prelucrarea este o modificare deliberată a unui aliment care are loc înainte de a-l consuma. Conservarea, pasteurizarea, încălzirea și uscarea sunt toate forme de procesare. Prelucrarea implică, de obicei, adăugarea de ulei, zahăr, sare sau alte substanțe. Fructele în sirop, conservele de pește sau de legume sau pâinea gata preparată conțin mai multe ingrediente procesate. O anumită procesare este necesară și nu înseamnă că toate alimentele pe care le consumați sunt nesănătoase, de exemplu, fructele sau legumele congelate.

Alimentele ultraprocesate au multe ingrediente adăugate, inclusiv coloranți și arome artificiale, stabilizatori, conservanți, sare, grăsimi și zahăr. Problema cu aceste alimente este că nu conțin nicio valoare nutritivă. Producătorii fac alimente ultraprocesate din substanțe extrase din alte alimente, de exemplu, amidon, grăsimi, zaharuri adăugate și grăsimi hidrogenate. Mâncărurile congelate, băuturile răcoritoare, hot-dog-urile, cărnurile procesate, prăjiturile ambalate, prăjiturile, mâncarea de tip fast-food și gustările sărate sunt ultraprocesate.

alimente procesate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Spectrul de alimente procesate

O pungă de fructe congelate amestecate pe care o adăugați la un smoothie nu este același lucru cu a mânca o pungă de chipsuri. Deși ambele alimente sunt supuse procesării, ele nu sunt același lucru. Puteți consulta următorul spectru pentru a vă da seama ce alimente să evitați și pe care să le limitați:

Evitați alimentele ultraprocesate

După cum am menționat mai devreme, alimentele congelate, băuturile răcoritoare, prăjiturile și fursecurile cumpărate din magazine, amestecurile pentru prăjituri și multe altele conțin grăsimi adăugate, amidon, zaharuri, uleiuri hidrogenate și ingrediente artificiale. Acestea sunt alimente pe care trebuie să le evitați.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel