Sari la conținut

Care este, de fapt, temperatura corporală normală în funcție de vârstă

Temperatura normală a coprului
Sursă foto; arhiva doctorulzilei.ro
bulbului umed

Care este temperatura corporală normală, în funcție de anumiți factori?  Poate ați auzit până acum că temperatura normală a corpului este, în medie, 37°C. 

Această valoare este numai un număr orientativ, întrucât aceasta poate varia în funcție de persoană și de propriul organism. O temperatură normală a corpului care scade sau crește ușor nu înseamnă neapărat că există un motiv de îngrijorare. Un număr de factori pot influența valorile, inclusiv vârsta, sexul, partea din zi sau nivelul activității.

Care este temperatura normală a corpului? Este aceasta la fel pentru toate vârstele?

Abilitatea corpului de a regla temperatura se modifică odată cu vârsta. Iată care sunt valorile normale, privind acest aspect:

  • Bebeluși și copii. La bebeluși și copii, temperatura medie variază între 36.6°C și 37.2°C.
  • Adulți. La adulți, temperatura medie variază între 36.1°C și 37.2°C.
  • Adulții de peste 65 de ani. La adulții în vârstă, temperatura medie este mai scăzută de 37°C.

Țineți cont de faptul că temperatura variază în funcție de persoană. Temperatura ta poate fi cu 0.6 °C mai ridicată sau mai scăzută față de valorile de mai sus.

Ce factori îți pot afecta temperatura?

Studiile au arătat că organismul are tendința să aibă o temperatură mai ridicată spre sfârșitul zilei. De asemenea, acesta nu este singurul factor ce determină acest aspect. Persoanele tinere au, de regulă, o temperatură mai ridicată, spre deosebire de persoanele în vârstă. Acest lucru este cauzat de capacitatea corpului de a regla temperatura, care se diminuează odată cu vârsta. Activitatea fizică și unele alimente pot influența, totodată, valorile. Organismul unei femei resimte diferențe în funcție de hormoni sau de stadiul ciclului menstrual.

Care sunt simptomele unei temperaturi prea ridicate?

La bebeluși, copii și adulți, următoarele valori indică febra:

  • temperatura măsurată rectal sau în urechi care trece peste 38 °C
  • temperatura măsurată în cavitatea bucală ce trece peste 37.8 °C
  • temperatura măsurată axilar ce trece peste 37.2 °C

Febra poate fi însoțită de următoarele simptome: transpirație, frisoane, piele sensibilă, dureri de cap, oboseală, deshidratare.

De multe ori, febra indică faptul că organismul tău se luptă cu o afecțiune și nu este neapărat periculoasă. Totuși, cere ajutorul medicului dacă temperatura ta este mai ridicată de 39.4 °C sau ai avut febră mai mult de trei zile și te confrunți cu dificultăți de respirație.

Când vine vorba de bebeluși și copii, sună pediatrul dacă bebelușul tău mai mic de 3 luni are febră, atunci când copilul tău cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani are o temperatură mai mare de 38.9 °C și dacă, la vârsta de peste 3 ani se confruntă cu o valoare de peste 39.4 °C.

De asemenea, temperatura foarte scăzută a corpului instalează hipotermia. Hipotermia reprezintă o pierdere anormală a căldurii corpului. O valoare mai scăzută de 35 °C indică un semn al hipotermiei. Deși acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori  atunci când corpul este supus temperaturilor exterioare foarte scăzute, o formă ușoară de hipotermie se poate manifesta și la bebeluși sau la adulții în vârstă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel