Sari la conținut

Care este cel mai sănătos înlocuitor pentru sare?

pofta de sărat
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
sarea duce la boli cardiovasculare

Cantitatea de sare care poate fi consumată zilnic este de aproximativ 5 grame, ceea ce este egal cu aproximativ 1 linguriță.

Alimentele procesate conțin cantități mari de sodiu; chiar și băuturile răcoritoare, înghețata sau fursecurile, care sunt alimente dulci. Sodiul reprezintă 39,34% din compoziția sării, restul fiind 60,66% clor – de unde și denumirea sa chimică „clorură de sodiu”. Prin urmare, este foarte recomandat să citiți întotdeauna eticheta și să evitați consumul de produse cu cantități egale sau mai mari de 400 mg de sodiu la 100 g de aliment, mai ales în cazul hipertensiunii (tensiune arterială ridicată).

Dr. Tatiana Zanin ne sfătuiește următoarele.

Cum să consumați mai puțină sare?

Pentru a vă reduce consumul de sare, încercați aceste măsuri simple și elementare:

– nu puneți solnița pe masă;

– nu adăugați sare la alimente fără să le gustați mai întâi;

– Evitați consumul de alimente procesate gata preparate, cum ar fi gustările ambalate, cartofii prăjiți, pudrele și cuburile de condimente, sosurile și cârnații gata preparați;

– evitați consumul de alimente conservate;

– nu utilizați glutamat monosodic prezent în sosul Worcestershire, sosul de soia și supele gata preparate;

– folosiți întotdeauna o linguriță pentru a măsura sarea în loc de obișnuita „ciupire” cu degetul.

Înlocuitori

De exemplu, ceapă, usturoi, pătrunjel, arpagic, oregano, coriandru, lămâie și mentă.

Gomazio, cunoscută și sub denumirea de sare de susan. Acest condiment este sărac în sodiu și bogat în calciu, uleiuri sănătoase, fibre și vitamine B.

Ierburi aromatice

Acestea sunt cel mai cunoscut înlocuitor al sării pentru condimentarea alimentelor. Oregano, rozmarin, busuioc, arpagic și pătrunjel sunt alternative excelente pentru a adăuga aromă alimentelor în loc de sare. Oregano este un condiment excelent pentru mâncăruri la grătar și tocănițe, iar rozmarinul poate fi folosit în tocănițe și produse de patiserie, deoarece această plantă aromatică își sporește aroma atunci când este uscată.

Condimentele

Printre cele mai comune se numără paprika, șofranul, usturoiul, nucșoara și piperul negru. Pe lângă faptul că reduc adaosul de sare în mâncărurile dumneavoastră, condimentele sunt bune și pentru sănătate, deoarece au efecte antiinflamatoare și antibacteriene.

Piperul conține fibre, calciu, fier și chiar magneziu – prin presărarea acestui condiment pe mâncărurile dumneavoastră, veți obține o varietate de minerale pe lângă aromă.

Turmericul este bogat în curcumină, un antioxidant puternic, și, de asemenea, vă face mâncarea mai colorată.

Sucul de lămâie

Pe lângă faptul că este o sursă bună de vitamina C, folosirea sucului de lămâie ca alternativă la sare este o idee excelentă pentru a spori aroma mâncării. Se potrivește cu aproape orice: pui, pește, legume și chiar deserturi.

Ghimbir

Ghimbirul are un grad ridicat de putere antioxidantă și proprietăți digestive. Îl puteți rade și adăuga în mâncare. Are un gust ușor picant și în același timp dulce, așa că este potrivit pentru tot felul de mâncăruri diferite – de la supe la deserturi.

Fie că sunteți în proces de reducere a sării din meniul dumneavoastră sau doar căutați ceva nou pentru a condimenta mâncărurile, acești înlocuitori de sare sunt o modalitate excelentă de a adăuga arome mesei dumneavoastră. Sarea continuă să fie cel mai frecvent condiment adăugat alimentelor – problema este că deseori consumăm prea mult din ea. Nutriționiștii vă pot ajuta să faceți alegeri mai bune și să reduceți consumul de sare în bucătăria dumneavoastră.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel