Iaurtul este unul dintre cele mai sănătoase alimente, însă unele sortimente conțin prea mult zahăr sau sunt bogate în calorii.
Iată câteva reguli simple care te vor ajuta să alegi cel mai sănătos iaurt:
Pentru iaurt e nevoie doar de lapte și de două culturi de bacterii Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus care transformă laptele în iaurt prin fermentație. ”Pe lângă acestea, este în regulă să conțină câteva arome, puțin zahăr sau fructe” spune nutriționistul Caroline Kaufman. Ferește-te de produsele care au o listă lungă de ingrediente și care conțin uleiuri hidrogenate sau îndulcitori artificiali.
Probioticele sunt bacterii bune similare cu cele din tractul digestiv și reprezintă un ingredient cheie al iaurturilor. Aceste bacterii benefice îmbunătățesc digestia și mențin sănătatea intestinelor. Însă, în mod surprinzător nu toate tipurile de iaurt conțin ”culturi vii și active”, așa cum sunt numite bacteriile din iaurt. Unele companii tratează termic iaurtul ucigând atât bacteriile rele cât și pe cele bune.
Iaurtul este o sursă importantă de calciu, însă cantitatea poate varia de la un brand la altul. Optează pentru un iaurt care conține cel puțin 15% din doza zilnică recomandată.
Încerci să reduci consumul de zahăr? Nu te baza pe numărul de grame de pe etichetă. Iaurtul conține în mod natural o canitate importantă de zahăr, aproximativ 9 grame la 170ml de iaurt și în jur de 7 grame în iaurtul grecesc. Sfat: evită orice produs a cărui etichetă are primul sau al doilea ingredient zahărul!
Cea mai sănătoasă alegere este să adaugi în iaurt fructe proaspete. Însă, uneori vrei să cumperi un iaurt în care au fost déjà adăugate fructe. Asigură-te că fructele sunt pe lista de ingrediente și ideal ar fi ca iaurtul să nu conțină zahăr adăugat. ”În unele cazuri, iaurturile cu fructe conțin de fapt doar un amestec de zahăr și coloranți sau suc de fructe”, avertizează nutriționistul.
Iaurtul degresat nu este întotdeauna sărac în calorii. Multe iaurturi degresate conțin destul de mult zahăr. Este în regulă să optezi pentru un iaurt care conține 1% până la 2% grsăsimi.
Din fericire, este ușor să afli dacă iaurtul conține sau nu probiotice. Potrivit National Yogurt Association, iaurturile care conțin probiotice trebuie să aibă pe etichetă ”culturi vii și active”. Există și iaurturi care conțin și alte bacterii însă, nu sunt neapărat mai sănătoase. Dacă un produs a fost tratat termic, compania trebuie să specifice acest lucru pe etichetă.
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…