Din cuprinsul articolului
Care este cel mai periculos obicei pe care îl avem când ne bem cafeaua. Iată cât de rău este să facem asta, ce efecte are asupra organismului.
Cei mai mulți dintre noi ne începem ziua cu o ceașcă de cafea fierbinte, așa cum miliarde de oameni din întreaga lume fac. Potrivit statisticilor, aproximativ 7 din 10 persoane își beau cafeaua în fiecare zi.
Dar, din păcate, acest obicei foarte plăcut are și efecte adverse. În timp ce poate creste atentia si capacitatea de concentrare si ne ajuta sa ne pregatim mai repede pentru o zi de munca, poate influenta negativ glicemia, scrie EatThis.
E drept că această licoare aromată are multe beneficii, gratie continutului sau de antioxidanti, si chiar s-a demonstrat ca reduce riscul diabetului de tip 2.
Totuși, cafeina poate avea un efect negativ asupra nivelului de zahar din sange, mai ales la persoanele cu diabet sau prediabet. O ceasca de 340 de miligrame contine aproximativ 140 de miligrame de cafeina.
Fie că iti monitorizezi sau nu nivelul zaharului din sange, cel mai gresit este sa bei cafea inainte de micul dejun.
Un studiu din 2020, realizat de cercetatori britanici, arată că doua cafele pe zi inainte de micul dejun cresc glicemia cu pana la 50%.
Exista doua moduri prin care cafeaua consumata inainte de micul dejun poate ridica nivelul zaharului din sange. Mai intai, o proteina numita adenozina este blocata de cafea.
Adenozina ii transmite organismului cata insulina sa produca si ajuta celulele sa raspunda eficient la insulina.
Prea multa cafea inainte de micul dejun poate duce la eliberarea unei cantitati prea mici de insulina, iar celulele pot fi mai putin receptive, contribuind la cresterea glicemiei.
In al doilea rand, cafeina poate creste glicemia prin capacitatea sa de a creste nivelul hormonilor de stres, precum cortizolul si adrenalina.
Acesti hormoni maresc concentratia zaharului din sange pentru a furniza rapid energia de care corpul are nevoie pentru a face fata stresului. Productia de insulina scade, iar nivelul zaharului creste.
Asadar, sa bei cafea inainte de a manca este unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poti face. Totusi, nu-i nevoie sa renunti complet la bautura ta preferata de dimineata.
Poți să bei un ceai sau mananci inainte de cafea; ori, eventual, bea doar doua-trei guri, iei micul dejun si apoi iti termini cafeaua. Cu cat bei mai putina cafea inainte de prima masa a zilei, cu atat impactul asupra glicemiei va fi mai mic, notează andreearaicu.ro.
Și, foarte important, să nu uiți de apă! Bea un pahar mare de apă după ce te-ai trezit și bea apă și la cafea, căci cafeaua ne deshidratează și de aceea este foarte important să bem apă.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…