Care e raportul ideal între colesterolul bun și cel rău și ce alimente te ajută să-l obții

Deși adesea privim colesterolul cu scepticism, acesta este de fapt o grăsime vitală, indispensabilă pentru funcționarea corectă a organismului. Colesterolul joacă un rol esențial în sinteza sărurilor biliare, hormonilor sexuali și vitaminei D.

De asemenea, colesterolul contribuie la structura creierului. Majoritatea colesterolului este produsă în ficat, aproximativ 80%, restul de 20% provenind din dieta noastră. Organismul are chiar un mecanism care ajustează producția de colesterol în funcție de aportul din alimentație.

Raportul ideal între colesterolul bun și cel rău

Odată sintetizat în ficat, colesterolul este transportat prin sânge de anumite proteine purtătoare de lipide. Există trei tipuri principale de aceste proteine: VLDL, care transportă în principal trigliceride și o cantitate mică de colesterol; LDL, cunoscut și ca fracția „rea” a colesterolului, care transportă colesterolul din ficat către celule și poate contribui la depunerile pe pereții arterelor; și HDL, sau „cărăușul bun”, care ajută la transportul colesterolului în exces de la celule pentru a fi eliminat sau reutilizat.

Când nivelul total de colesterol în sânge depășește 250 mg/dl, este important să se măsoare separat cele două fracții.

Riscul de boli cardiovasculare este influențat de raportul LDL/HDL, care ideal nu ar trebui să depășească 4,5. Un nivel de LDL peste 160 este considerat un factor de risc, în timp ce un HDL peste 40 oferă protecție cardiovasculară. Un nivel ridicat de HDL poate reduce riscul de boli cardiovasculare, chiar dacă colesterolul total și fracția LDL sunt peste valorile normale. În cazul HDL, cu cât este mai mare nivelul, cu atât mai bine.

Alimente care scad colesterolul rău

  1. Consumul de acizi grași esențiali Omega-3 din pește: Consumul de pește gras de cel puțin două ori pe săptămână poate fluidiza sângele, reduce inflamația și scade nivelul de colesterol total și de LDL.
  2. Dieta bogată în fibre: Consumul de cereale integrale, fructe și legume poate accelera tranzitul intestinal și poate limita absorbția colesterolului din intestine. Adăugarea între 5 și 10 grame de fibre în plus pe zi poate reduce nivelul de LDL colesterol cu aproximativ 5%.
  3. Vitaminele antioxidante: Vitaminele A, C și E din legume, fructe și semințe pot oferi protecție împotriva aterosclerozei și pot contribui la menținerea unui nivel sănătos de colesterol.
  4. Vitamina E: Găsită în avocado și uleiurile vegetale, vitamina E este un antioxidant eficient care poate bloca depunerea colesterolului LDL pe pereții vaselor de sânge.
  5. Calciul din produse lactate: Consumul de produse lactate poate avea un efect pozitiv asupra profilului lipidic. O aport crescut de calciu, de peste 1 g pe zi, echivalent cu trei porții de lactate, poate contribui la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol LDL.

Prin includerea acestor alimente și nutrienți în dieta zilnică, putem contribui la menținerea unui nivel sănătos de colesterol și la reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare.

Recent Posts

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

18 minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

48 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

o oră ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

3 ore ago

Citeste si: