Din cuprinsul articolului
Calculator pentru greutatea ideală. Femeile adesea își stabilesc greutatea ideală la un nivel foarte mic, ceea ce le poate determina să urmeze diete care nu sunt necesare. În contrast, bărbații tind să considere că greutatea ideală este mai mare decât cea recomandată.
Cum putem determina greutatea ideală în funcție de înălțime? Aceasta este o întrebare frecventă atunci când cântarul nu reflectă valorile dorite.
De exemplu, a existat o vreme când se considera că un adult ar trebui să aibă cu 10 kilograme mai puțin decât numărul de centimetri ce depășesc un metru din înălțimea sa. Astfel, pentru o persoană cu 1,65 m, greutatea ideală ar fi fost de 55 de kilograme.
Dându-se seama de limitările acestei metode, Societatea Metropolitană din New York a dezvoltat o formulă mai complexă pentru calcularea greutății ideale, bazată pe principii care, conform autorilor, prezic o speranță de viață optimă. Potrivit acestei formule, greutatea ideală a bărbaților (în kg) se calculează astfel: 50 + 0,75 x numărul de centimetri peste 1,50 metri + 0,25 x numărul de ani peste 20.
Pentru un bărbat cu o înălțime de 1,70 metri și vârsta de 30 de ani, calculul greutății ideale ar fi: 50 + 0,75 x 20 + 0,25 x 10 = 67,5 kg. Prin urmare, greutatea ideală pentru acest bărbat ar fi 67,5 kg.
Pentru femei, valoarea calculată trebuie înmulțită cu 0,9. Astfel, pentru o femeie cu aceeași înălțime și vârstă, greutatea ideală ar fi: 60,75 kg.
Cu toate acestea, specialiștii subliniază că nici această formulă nu ar trebui considerată absolută.
Formulele de calcul pentru greutatea ideală pot oferi un ghid, dar nu sunt suficiente pentru a evalua complet starea de sănătate. Evaluarea făcută de un medic sau un nutriționist nu se bazează doar pe cântărire și măsurarea înălțimii. Se iau în considerare și alți parametri, cum ar fi circumferințele corporale, pliurile de grăsime și analize mai detaliate ale compoziției corporale. Numai printr-o evaluare cuprinzătoare se poate determina dacă o persoană se încadrează în limitele normale.
Un aspect important în evaluarea antropometrică este compoziția corporală. De exemplu, un sportiv bine antrenat poate avea o greutate mare pe cântar, dar acest lucru nu indică neapărat exces de grăsime, având în vedere că procentul de grăsime corporală poate fi foarte mic, de doar 8%.
Astfel, este esențial ca aceste calcule să fie completate cu analize ale compoziției corporale pentru a înțelege exact din ce este format corpul, și pentru a evita dependența excesivă de formula „greutății ideale în funcție de înălțime”.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…