Categories: Stil de viaţă

Care e greutatea corporală ideală în funcție de înălțime și vârstă

Calculator pentru greutatea ideală. Femeile adesea își stabilesc greutatea ideală la un nivel foarte mic, ceea ce le poate determina să urmeze diete care nu sunt necesare. În contrast, bărbații tind să considere că greutatea ideală este mai mare decât cea recomandată.

Cum putem determina greutatea ideală în funcție de înălțime? Aceasta este o întrebare frecventă atunci când cântarul nu reflectă valorile dorite.

De exemplu, a existat o vreme când se considera că un adult ar trebui să aibă cu 10 kilograme mai puțin decât numărul de centimetri ce depășesc un metru din înălțimea sa. Astfel, pentru o persoană cu 1,65 m, greutatea ideală ar fi fost de 55 de kilograme.

Dându-se seama de limitările acestei metode, Societatea Metropolitană din New York a dezvoltat o formulă mai complexă pentru calcularea greutății ideale, bazată pe principii care, conform autorilor, prezic o speranță de viață optimă. Potrivit acestei formule, greutatea ideală a bărbaților (în kg) se calculează astfel: 50 + 0,75 x numărul de centimetri peste 1,50 metri + 0,25 x numărul de ani peste 20.

Exemplu de calcul pentru greutatea ideală

Pentru un bărbat cu o înălțime de 1,70 metri și vârsta de 30 de ani, calculul greutății ideale ar fi: 50 + 0,75 x 20 + 0,25 x 10 = 67,5 kg. Prin urmare, greutatea ideală pentru acest bărbat ar fi 67,5 kg.

Pentru femei, valoarea calculată trebuie înmulțită cu 0,9. Astfel, pentru o femeie cu aceeași înălțime și vârstă, greutatea ideală ar fi: 60,75 kg.

Cu toate acestea, specialiștii subliniază că nici această formulă nu ar trebui considerată absolută.

Limitările formulelor de calcul

Formulele de calcul pentru greutatea ideală pot oferi un ghid, dar nu sunt suficiente pentru a evalua complet starea de sănătate. Evaluarea făcută de un medic sau un nutriționist nu se bazează doar pe cântărire și măsurarea înălțimii. Se iau în considerare și alți parametri, cum ar fi circumferințele corporale, pliurile de grăsime și analize mai detaliate ale compoziției corporale. Numai printr-o evaluare cuprinzătoare se poate determina dacă o persoană se încadrează în limitele normale.

Compoziția corporală

Un aspect important în evaluarea antropometrică este compoziția corporală. De exemplu, un sportiv bine antrenat poate avea o greutate mare pe cântar, dar acest lucru nu indică neapărat exces de grăsime, având în vedere că procentul de grăsime corporală poate fi foarte mic, de doar 8%.

Astfel, este esențial ca aceste calcule să fie completate cu analize ale compoziției corporale pentru a înțelege exact din ce este format corpul, și pentru a evita dependența excesivă de formula „greutății ideale în funcție de înălțime”.

Recent Posts

Cinci zodii care vor avea norocul vieții lor în luna octombrie

Zodii norocoase în octombrie. Luna octombrie aduce o nouă energie și oportunități de transformare pentru…

6 ore ago

Nu mânca prune dacă suferi de aceste boli. Pot deveni extrem de periculoase

Prunele sunt printre cele mai iubite fructe de toamnă, apreciate nu doar pentru gustul lor…

7 ore ago

Ritualul paharului cu apă elimină energia negativă din casa ta și atrage abundența

Ritualul paharului cu apă este una dintre cele mai simple și eficiente metode pentru a…

7 ore ago

O nouă variantă Covid se răspândește rapid în Europa. Cum se manifestă

Oamenii de știință au emis un avertisment cu privire la o nouă variantă de Covid,…

8 ore ago

Tratamentul anti-cancer secret pe care l-ar fi urmat Kate Middleton. ”Nu a fost chimioterapie”

Recent, Kate Middleton a surprins lumea cu un videoclip emoționant în care apărea alături de…

8 ore ago

De ce apar stările de anxietate și melancolie toamna

Melancolie și anxietate din cauza venirii toamnei. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și…

9 ore ago

Citeste si: