Sari la conținut

Care e, de fapt, valoarea normală a colesterolului în funcție de vârstă

semnul care arata ca ai colesterol crescut
sursa foto: arhiva doctorulzilei
Artere încărcate cu colesterol

Știi care e valorea normală a colesterolului, în funcție de vârstă? Colesterolul este o substanță ceară, asemănătoare grăsimii și există două tipuri: lipoproteine cu densitate joasă (LDL) și lipoproteine cu densitate mare (HDL).

Dacă există prea mult colesterol LDL, așa-numitul colesterol „rău” în sânge, acesta se poate acumula în vasele de sânge, formând depozite grase numite plăci. Aceste plăci pot duce la alte probleme, inclusiv atac de cord și accidente vasculare cerebrale.

Nivelurile de colesterol total și LDL ar trebui să fie scăzute. Dar un nivel mai crescut HDL, sau colesterol „bun”, în sânge poate reduce riscul unui atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Medicii pot măsura HDL, LDL și nivelurile de colesterol total. Rezultatele pot arăta, de asemenea, niveluri ale tuturor grăsimilor non-HDL care pot crește riscul de boli de inimă.

Valorea normală a colesterolului, în funcție de vârstă

Nivelurile de colesterol tind să crească odată cu vârsta. Măsurile pentru a atinge sau menține niveluri sănătoase mai devreme în viață pot împiedica dezvoltarea unui nivel periculos de colesterol în timp. Colesterolul netrata ani de-a rândul poate fi dificil de scăzut.

CDC recomandă persoanelor cu vârsta de 20 de ani sau peste să-și verifice nivelul de colesterol la fiecare 5 ani sau mai frecvent dacă au alți factori de risc pentru boli cardiovasculare.

Copiii sunt mai puțin predispuși să aibă colesterolul ridicat și este posibil și sunt necesare analize doar de două ori înainte de vârsta de 18 ani,

Cu toate acestea, există și copii cu factori de risc pentru colesterol ridicat, caz în care analizele ar trebui făcute mai des.

De obicei, bărbații tind să aibă niveluri mai ridicate de colesterol de-a lungul vieții decât femeile. Nivelul de colesterol al unui bărbat crește odată cu vârsta, iar nivelul de colesterol al unei femei crește după menopauză.

Tabelul de mai jos arată nivelurile sănătoase de colesterol în funcție de vârstă, conform National Institutes of Health (NIH). Medicii măsoară colesterolul în miligrame pe decilitru (mg/dl).

 

Tip de colesterol Femei și bărbați sub 19 ani Bărbați peste 20 de ani Femei peste 20 de ani
Colesterol total Mai puțin de 170 mg/dl 125–200 mg/dl 125–200 mg/dl
Colesterol non-HDL Mai puțin de 120 mg/dl Mai puțin de 130 mg/dl Mai puțin de 130 mg/dl
LDL Mai puțin de 100 mg/dl Mai puțin de 100 mg/dl Mai puțin de 100 mg/dl
HDL Mai mult de 45 mg/dl 40 mg/dl sau mai mult 50 mg/dl sau mai mult

 

Niveluri de colesterol recomandate

Lăsând la o parte îmbătrânirea, orice modificare a nivelului de colesterol provine, de obicei, din condițiile de sănătate și factorii stilului de viață.

Nivelul colesterolului pentru adulți

Un medic poate clasifica nivelurile unei persoane ca fiind ridicate sau scăzute, limită sau sănătoase.

Colesterol total

Nivelurile totale de colesterol sub 200 mg/dl sunt sănătoase pentru adulți.

Medicii tratează valorile de 200-239 mg/dl ca fiind ridicate la limită, iar valorile de cel puțin 240 mg/dl la fel.

Colesterolul LDL

În mod ideal, nivelul colesterolului LDL ar trebui să fie mai mic de 100 mg/dl. Este posibil ca medicii să nu-și exprime îngrijorarea cu privire la nivelurile de 100-129 mg/dl pentru persoanele fără probleme de sănătate, dar pot sugera tratament în această etapă pentru persoanele cu boli de inimă sau cu factorii de risc.

Dacă valorea colesterolului unei persoane este de 130–159 mg/dl, aceasta este la limită, în timp ce valorile de 160–189 mg/dl sunt ridicate. O valoare de cel puțin 190 mg/dl este foarte mare.

HDL colesterol

Medicii recomandă menținerea nivelului HDL mai ridicat. Persoanele cu o valoare mai mică de 40 mg/dl pot avea un risc de boli de inimă.

Dacă valorile sunt de 41-59 mg/dl, medicii consideră că această limită este scăzută. Nivelurile optime de HDL sunt de 60 mg/dl sau mai mari.

Nivelul colesterolului pentru copii

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, copiii ar trebui să aibă valori ale colesterolului total sub 170 mg/dl.

Limita maximă este de 170–199 mg/dl, iar o valoare de 200 mg/dl sau peste este mare.

Nivelurile de colesterol LDL ar trebui să fie sub 110 mg/dl. Intervalul de înaltă limită este 110-129 mg/dl, iar orice valoare peste 130 mg/dl este mare.

Alți factori care afectează colesterolul din sânge

CDC subliniază că unele afecțiuni medicale și factori de stil de viață pot crește nivelul de colesterol. Se spune că diabetul de tip 2, de exemplu, crește nivelul de colesterol LDL, la fel ca hipercolesterolemia familială.

De asemenea, CDC afirmă că o dietă bogată în grăsimi saturate și un nivel scăzut de exerciții fizice poate contribui la un nivel ridicat de colesterol.

În plus, menționează că este o problemă ereditară, așa că cine are rude cu colesterol ridicat, se află la risc.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel