Proiectul de lege care prevede modul în care se va face distribuția cardurilor de sănătate a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, cei interesați putând să facă propuneri timp de 10 zile.
Premierul Victor Ponta a declarat că în opinia sa varianta cea mai pragmatică de distribuire a cardurilor de sănătate este aceea de le transmite către toate persoanele prin poștă și astfel primăriile să nu fie încărcate cu sarcini pe care nu le pot îndeplini.
„Cred că pe termen mediu și lung faptul că fiecare cetățean care apelează la serviciile medicale are un card și se poate verifica exact când a apelat, cât a cheltuit, va duce la economii importante. Distribuția nu poate fi făcută prin medicii de familie, deoarece au spus că nu pot să o facă și atunci există soluția de fi repartizate în primul rând prin poștă cu confirmare de primire, ceea ce înseamnă niște bani, sunt niște milioane bune, dar important este ca acele carduri să și ajungă la oameni pentru că dacă le dăm la medicii de familie și rămân la aceștia nu ne-am atins scopul. Era o idee și cu primarii, dar primarii au o capacitate administrativă mai ales în comunele mici destul de redusă. Soluția cea mai sigură este prin poștă cu confirmare de primire. (…) Eu, personal, discutând și cu domnul Dragnea, cred că varianta pragmatică este de transmite către toată lumea prin poștă, altfel încărcăm primăriile cu niște sarcini pe care nu toate primăriile le pot îndeplini”, a spus Ponta, într-o conferință de presă la sediul CNAS.
Premierul a spus că a fost informat în legătură cu producerea a peste 1,1 milioane de carduri, iar Imprimeria Națională va continua acest proces până se va ajunge la 16 milioane de persoane beneficiare.
„Înțeleg că peste un milion o sută au fost produse și va continua la Imprimeria Națională producția aceasta până se ajunge la numărul total de 16 milioane de persoane beneficiare ale cardului. Am discutat despre modul de distribuție și implementarea acestui program care va informatiza tot sistemul, va facilita modul de înregistrare, de decontare și va reduce foarte mult posibilitatea fraudelor și posibilitatea diverselor sincope produse de birocrație și de lipsa de informație. Pot doar să spun că apreciez activitatea de până acum în condiții dificile”, a afirmat Victor Ponta.
Premierul a spus că activitatea CNAS este extrem de utilă și pragmatică și a felicitat echipa de conducere a instituției pentru lupta de combatere a fraudelor pe care o duce.
„Am vrut să fiu astăzi aici, la sediul Casei Naționale, pentru a da în primul rând un mesaj de sprijin, pentru echipa de conducere, pentru domnul președinte Bușoi, pentru toți cei care au fost astăzi prezenți la această întâlnire extrem de utilă și de pragmatică. Consider activitatea CNAS, instituția care administrează totuși cel mai mare buget dintre instituțiile publice și cel mai important domeniu de activitate, alături de educație, consider extrem de importantă și am vrut să cunosc în mod direct cum merg lucrurile în acest an, care sunt perspectivele pentru 2014. Am discutat despre bugetul actual și despre construcția bugetului în anii care urmează în așa fel încât necesitățile de bază ale sistemului de sănătate să poată fi îndeplinite în condiții cât mai bune. De asemenea, am încurajat și îmi doresc foarte mult ca eforturile pe care domnul Bușoi le face și echipa de conducere de a combate fraudele care au existat și există, ca în orice alt domeniu, nu ca un fenomen, dar există pentru că e vorba de bani mulți, e vorba de foarte multe persoane și atunci inevitabil apar și probleme, rețete false, rețele de fraudare a banului public, a banului din sănătate”, a spus Ponta.
Referindu-se la anunțatele proteste ale medicilor, premierul a spus că are toată dorința de dialog și de a găsi soluții și că a fost informat tot timpul de ministrul Eugen Nicolăescu în legătură cu soluțiile discutate.
„Nu doar că mă implic, am toată dorința de dialog și de a găsi toate soluțiile posibile pentru că până la urmă dacă se cer lucruri imposibile nu le va rezolva nimeni. Din câte știu și am fost informat tot timpul de către ministrul Sănătății, domnul Nicolăescu, există dialog și există soluții discutate împreună și sunt convins că demersul domnului Astărăstoae nu este politic, ci este profesional și atunci în mod clar ministrul Sănătății, președintele CNAS, ministrul de Finanțe sunt în orice moment și au fost disponibili pentru a identifica toate soluțiile”
Potrivit proiectului care modifică legea privind reforma sănătății, postat pe site-ul MS, distribuția cardurilor către salariați se realizează prin primării și serviciile locale de evidență a populației, pentru mediul rural și localitățile urbane cu o populație de până la 15.000 de locuitori, dar și prin serviciile poștale, pentru mediul urban și localitățile cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori.
Cardurile pot fi distribuite și prin casele de asigurări de sănătate, numai în situația în care nu se poate realiza în modalitățile anterioare.
Cheltuielie necesare pentru producerea soluțiilor informatice pentru administrarea cardului național de asigurări sociale de sănătate, precum și cheltuielile pentru distribuția acestuia prin serviciile poștale se suportă de CNAS, din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, se arată în proiect
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…