Sari la conținut

Cardiolog: Sunt palpitațiile periculoase pe timp de noapte? Vezi cauzele

palpitatii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Palpitațiile cardiace

Sunt bătăile inimii periculoase pe timp de noapte și care sunt cauzele? Îţi petreci ziua bine, dar când vine noaptea, inima ta începe să bată repede? Ei bine, trebuie să știi că nu este un semnal al unei probleme grave de sănătate.

Palpitațiile inimii pe timp de noapte

Palpitațiile inimii sunt de fapt destul de frecvente și pot apărea în orice moment al zilei și nu sunt un semn de boală. Este posibil să nu observați simptomele bătăilor inimii în timpul zilei sau când sunteți activ, dar bătăile inimii pe timp de noapte sunt vizibile atunci când stai nemișcat.

Poziția corpului poate fi un factor în palpitațiile inimii

O poziție incomodă a spatelui poate crește presiunea în corpul tău și poate provoca bătăi rapide ale inimii. Încercați să vă întindeți pe spate sau să vă așezați, să beți apă și să vă concentrați asupra respirației.

Ce cauzează bătăile inimii?

  • Hormonii variabili pot accelera ritmul cardiac în timpul ciclului menstrual, în sarcină și la menopauză. Fumatul pe stomacul gol poate duce la palpitații ale inimii;
  • Stresul, anxietatea și depresia pot afecta ritmul cardiac;
  • Alcoolul sau cofeina: Oricare dintre aceste stimulente pot determina inima să se accelereze și să îngreuneze somnul;
  • Glicemia scăzută. Chiar dacă nu aveți diabet zaharat, apar palpitații atunci când glicemia este scăzută.
  • Gustări înainte de culcare. Ceea ce mănânci îți poate afecta și inima. Alimentele dulci, ciocolata și alimentele super-sărate sau cele cu glutamat monosodic (MSG) vă pot face inima să bată mai repede.
  • Medicamente. Unele medicamente eliberate pe bază de rețetă și medicamente fără prescripție medicală, inclusiv cele luate pentru alergii, pot provoca palpitații.

Cum să oprești palpitațiile?

Dacă anxietatea sau stresul provoacă palpitațiile inimii, sunt indicate exerciții de relaxare și activități calmante, precum yoga sau meditație. În plus, poate fi indicată reducerea consumului de cofeină.

palpitații
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Bătăile inimii accelerate sau a modificărilor frecvenţei cardiace nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare. Dar dacă se întâmplă des, trebuie să mergeți la specialist. Problemele tiroidiene, scăderea zahărului din sânge și tensiunea arterială scăzută – toate acestea pot duce la palpitații

Dacă simțiți amețeli, dureri în piept, leșin sau dificultăți de respirație, solicitați imediat ajutor medical. Acestea pot fi semne ale unei probleme mai grave.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel