Din cuprinsul articolului
Dr. Stanislav Rurac, somitate în chirurgia cardiovasculară din România, a fost invitatul celui mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene”. Cardiologul a pus accentul pe sănătatea inimii, explicând care este stilul de viață pe care este recomandat să-l avem pentru a susține sănătatea sistemului cardiovascular.
Medicul povestește franc și fără menajamente despre răul suprem pe care ni-l facem, poate fără să ne dăm seama, atunci când lăsăm stresul, alimentația nesănătoasă, sedentarismul să preia controlul existenței noastre.
În discuția pe care a purtat-o medicul cu jurnalistul Adrian Artene, s-au tras concluzii importante despre tot ceea ce înseamnă să trăiești în acord cu sănătatea inimii.
Un subiect intens discutat este cel care ține de dieta pe care ne este recomandat să o urmăm pentru ca inima noastră să nu aibă de suferit, iar consumul de alcool a fost subiectul principal.
„Paharul de vin roşu, doar unul, este medicament pentru inimă? Sau un pahar micuţ de ţuică, de pălică?”, îl întreabă Adrian Artene pe medicul cardiolog, iar răspunsul lui nu întârzie să apară:
„Depinde ce înseamnă un pahar. Asta e părerea mea fiindcă în prima fază se discuta şi la nivelul mondial, vorbim medical, vizavi de alcoolul în viaţa unui om. În momentul de faţă este considerat că alcoolul doar dăunează. La fel, este o mică plăcere a oamenilor, este un „Bun venit la masă”, este un ritual al mâncării şi atunci nu văd de ce să renunţăm la alcool, dar cum am spus şi la început, problema noastră nu este în ce mâncăm şi ce bem, dar cum şi cât.”, explicî specialistul.
Mai mult, dr. Rurac a vorbit și despre stres și felul în care poate fi acesta gestionat pentru a nu ne afecta cordul:
„Lăsatul stresului departe înseamnă, de fapt, să-ți schimbi stilul de viață. Uneori reușești de unul singur, uneori ai nevoie de ajutor. Ajutorul poate să vină de la cei de aproape, de la prieteni, care poate au avut această experiență și pot să împărtășească din experiența lor sau, de ce nu, și un psiholog. Stresul, el nu vine pur și simplu, te bate cineva la cap la serviciu, ci de la tine, cum tu vezi lucrurile, cum percepi lucrurile astea, și, de cele mai multe ori trebuie să-ți schimbi mentalitatea. De pildă, ia la inimă tot. Și dacă ai luat, se schimbă ceva? Nu. Lucrurile vor evolua la fel. Și atunci, nu mai bine să treci peste lucrurile acestea mai ușor? Sigur că e foarte greu”.
„De aceea am și spus de ajutorul cuiva. Unul are nevoie de cei apropiați, unul are nevoie de Biserică, altul are nevoie de un psiholog. Dar nu trebuie să ne fie frică de ajutor. Lumea încearcă să fugă, să se ascundă de probleme și îi macină și mai mult. Mulți fug de psiholog zicând că el e psihiatru.
Nu, nu are nicio legătură, el nu a terminat Medicina. Este un om care încearcă să scoată din tine anumite lucruri ascunse, bune, și să le pună în valoare. Pentru mine era înainte: hai, mă, lăsați-mă în pace, că mă descurc eu (…), dar trăim o viață foarte dificilă, cu foarte multe device-uri tehnologice care fură din copilăria copilului”, conchide renumitul medic cardiolog.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…