Din cuprinsul articolului
Boala arteriala periferica este o afectiune cronica ce se caracterizeaza prin ingustarea arterelor care furnizeaza sange muschilor si tesuturilor din membrele inferioare. Aceasta afectiune poate duce la complicatii grave daca nu este tratata corespunzator.
În stadiul incipient, pacientul poate fi asimptomatic. Simptomele bolii arteriale periferice sunt in general destul de evidente atunci cand arterele se ingusteaza cu circa 60%.
Acestea includ durere in picioare sau la nivelul gambelor in timpul mersului pe jos. Durerea poate fi cauzata de blocarea arterelor care furnizeaza sange muschilor si tesuturilor.
De asemenea, pacientul va prezenta si uscarea si racirea pielii la nivelul membrelor inferioare, pe fondul limitarii fluxului de sange. Un alt simptom comun este senzatia de arsura sau de amorteala la nivelul membrelor inferioare, fapt ce poate fi rezultatul unor afectiuni ale nervilor periferici.
Boala arterială periferică, principalul simptom
Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie, la Spitalul Clinic Sanador, a explicat care este principalul simptom al bolii arteriale periferice.
”Cel mai frecvent simptom pentru pacienții cu boală arterială periferică este durerea de gambă atunci când merg. Încep să aibă o durere în gambă, unii chiar după 200 de metri, ceea ce denotă că este important să se prezinte la medic, înseamnă că arterele, vasele membrelor inferioare încep să aibă depuneri și îngustări care nu lasă sânge suficient pentru mușchii membrelor inferioare.
De asemenea, dacă durerea începe să urce la nivelul coapsei este un semn de gravitate și, cu atât mai mult, ar trebui să se prezinte la medic.
Rănile mai mici pe care le prezintă diabeticii după pedichiură sau mici traumatisme sunt, de asemenea, semne importante de prezentare pentru această afecțiune”, a explicat dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie la Spitalul Clinic Sanador, la Digi24.
Boala arterială periferică, factori de risc
Factorii de risc pentru boala arterială periferică includ fumatul, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol LDL („rău”) și istoricul familial de boli arteriale.
”Factorii de risc sunt cumva aceeași cu cei pentru ateroscleroza la nivelul vaselor. Este vorba de prezenta grăsimii în vasele de sânge, colesterolul mărit, fumat, mai ales pentru cei cu afecțiuni ale membrelor inferioare și de hipertensiune, dar, mai ales, de diabet.
Pacienții cu diabet, cam 30-40% din populație, sunt pacienți care au afectate atât vasele mari cât și cele mici din membrele periferice, iar aceste suferințe în periferie dau gravitate acestei boli”, a mai explicat dr. Rodica Niculescu.
Boala arterială periferică, tratament
Diagnosticul bolii arteriale periferice poate fi stabilit pe baza istoricului medical, examinării fizice și a testelor de diagnostic, cum ar fi măsurarea tensiunii arteriale, analizele de sânge pentru colesterol și glucoză, testele de imagistică medicală (cum ar fi angiografia, ultrasunetele Doppler sau tomografia computerizată) și teste funcționale (cum ar fi indicele gleznă-braț).
”În afară de examenul clinic, pacienții ar putea beneficia de o ecografie la nivelul Eco-Doppler la nivelul membrelor inferioare, dar investigația cea mai performantă este arteriografia membrelor inferioare.
Aceasta este o evidențiere a interiorului vaselor cu ajutorul substanței de contrast, ceea ce definește exact nivelele la care există stenoze, îngustări și definește și caracterul plăcii de aterom care este simplă prin depunerea de colesterol sau intens calcificate cu riscuri mari de tratament și care conduc către o atitudine terapeutică chirurgicală intervențională sau hibridă”, a mai spus dr. Rodica Niculescu.