Sari la conținut

Cardiolog: ”Pacienții care au avut norocul să supraviețuiască unui infarct trebuie să…”

Persoanele care au supraviețuit unui infarct trebuie să înțeleagă că recuperarea este esențială și să știe că riscul de a dezvolta al doilea infarct este mare, a susținut Gabriela Sârcă, medic cardiolog în cadrul Fundației „Pop de Popa”, cu prilejul lansării campaniei „Câte vieți are inima ta?”.

„Pacienții care au avut norocul să supraviețuiască trebuie să înțeleagă că recuperarea post-infarct este esențială și să știe că riscul de a dezvolta un al doilea infarct este mult mai mare. Și la fel de important este ca pacientul să înțeleagă că viața lui nu mai poate fi la fel. Trebuie să ducă un stil de viață sănătos, să facă mișcare, să meargă regulat la controale medicale și să țină cont de tratamentul și indicațiile recomandate de medic”, a spus Gabriela Sârcă.

Potrivit medicului cardiolog, numai așa poate fi prevenit un al doilea infarct care, în cele mai multe cazuri, se dovedește a fi fatal.

„Mesajul principal pe care dorim să-l transmitem în cadrul acestei campanii este că inima trebuie îngrijită, mai ales de cei care au suferit un accident cardiovascular”, a precizat Gabriela Sârcă.

Ea a subliniat că oamenii trebuie să fie atenți la factorii de risc — fumatul, sedentarismul, diabetul zaharat.

„Am văzut mulți părinți care vor să-și scutească copiii să facă sport, lucru care nu este în regulă. Trebuie să facem multă mișcare. Să mergi pe jos nu costă nimic. De asemenea, fumatul dăunează foarte mult. La fel diabetul zaharat, pentru că oamenii și-au schimbat stilul de a mânca (…) Pacientul trebuie să aibă un stil de viață total schimbat, să aibă grijă la alimentație, să meargă periodic la medicul de familie”, a arătat Gabriela Sârcă.

Campania „Câte vieți are inima ta?” a fost lansată de către Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), în colaborare cu Fundația ,,Pop de Popa’ pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC), și are obiectivul de a atrage atenția asupra impactului bolilor cardiovasculare și mai ales asupra riscului cardiovascular mărit la care sunt expuși pacienții care au suferit un prim infarct.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel