Sari la conținut

Cardiolog: mersul în frig este un adevărat „medicament pentru inimă”

iarna
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În anotimpul rece temperaturile mai scăzute expun organismul la agravarea unor afecţiuni medicale şi de aceea medicii recomandă o grijă sporită mai ales în cazul bolnavilor cronici.

Şi, cu toate că zilele reci de iarnă ne încurajează să stăm în casă, plimbările în aer curat și rece reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a ne îmbunătăți sănătatea fizică și mentală.

În timp ce mulți se tem de frig, cercetările arată că mersul pe jos pe vreme rece este de fapt extrem de benefic pentru inimă și pentru întregul corp. Dacă ai nevoie de un plus de motivație pentru a-ți pune jacheta, ghetele și a ieși afară, iată câteva motive pentru care mersul în frig este un adevărat „medicament pentru inimă”.

1. Creşte circulaţia sângelui şi întăreşte inima

Deși poate părea aparent periculos, mersul pe jos pe vreme rece poate de fapt să îmbunătățească circulația sângelui. La frig, vasele de sânge se îngustează, iar când ne întoarcem într-un spațiu mai cald se dilată, ceea ce ajută sângele să circule mai ușor.

Acest proces de „antrenare” a vaselor de sânge are un efect pozitiv asupra sănătății inimii și poate reduce riscul bolilor cardiovasculare. Exercițiile frecvente pe vreme rece vă pot îmbunătăți rezistența și vă pot întări mușchiul inimii.

sursa foto: pexel.com

2. Ajută la arderea caloriilor

În timpul mersului pe vreme rece, corpul folosește mai multă energie pentru a menține temperatura corpului stabilă. Prin urmare, mersul pe jos în lunile de iarnă poate accelera arderea caloriilor, ceea ce poate fi benefic pentru cei care doresc să mențină sau să obțină o greutate corporală sănătoasă.

Cu cât este mai rece, cu atât corpul tău folosește mai multă energie pentru a menține căldura internă, ceea ce înseamnă că mersul pe jos va fi mai eficient la arderea grăsimilor decât mersul pe jos în lunile mai calde.

3. Îmbunătățește starea de spirit și reduce stresul

Unul dintre cele mai mari beneficii ale mersului pe vreme rece este impactul asupra sănătății mintale. Zilele reci pot avea efectul opus – în loc să provoace depresie, o plimbare în aer curat îți poate ridica starea de spirit.

Lumina naturală, chiar și iarna, ajută la producerea vitaminei D, care este cheia pentru reglarea hormonilor fericiți precum serotonina. În plus, activitatea fizică eliberează endorfine, care reduc stresul și cresc energia.

4. Creşte rezistenţa organismului

Expunerea regulată la frig, desigur, cu moderație și cu echipamentul potrivit, vă poate îmbunătăți imunitatea. Mersul pe timp rece antrenează organismul să lupte împotriva frigului, ceea ce vă îmbunătățește capacitatea de a face față diferitelor viruși și bacterii în timpul lunilor de iarnă.

De asemenea, activitatea fizică îmbunătățește circulația sângelui, ceea ce permite o distribuție mai rapidă a globulelor albe care luptă împotriva infecțiilor.

5. Îmbunătăţeşte activitatea cerebrală și concentrarea

În lunile de iarnă, când avem tendința de a petrece mai mult timp în interior, este important să ne menținem mintea ascuțită. Mersul pe timp rece poate îmbunătăți concentrarea, deoarece vă cere să rămâneți concentrat asupra împrejurimilor și asupra modului în care corpul reacționează la frig.

În plus, activitatea fizică îmbunătățește fluxul de sânge către creier, ceea ce poate duce la o mai mare claritate mentală.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel