Cardiolog: ”Femeile care se confruntă cu oboseală, amețeli, probleme de concentrare să meargă la medic și să își facă analizele de sânge cât mai repede”

Semne că trebuie să-ți faci analizele. Lipsa de fier este, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cea mai răspândită deficiență nutrițională din lume. Carența de fier și anemia feriprivă reduc capacitatea de muncă. Și au consecințe serioase.

Fierul este unul dintre mineralele esențiale și un element de bază al sângelui. Se găsește în proporție de peste 60% în hemoglobina din sânge. Fierul este implicat în numeroase procese metabolice, precum transportul de oxigen, sinteza ADN-ului și producția de energie la nivelul optim necesar pentru buna funcționare a organismului. Mai mult decât atât, ajută la menținerea unui sistem imunitar funcțional și ajută organismul să lupte cu infecțiile.

Nivelul optim de fier din organism diferă de la persoană la persoană în funcție de vârstă, sex și starea generală de sănătate. În mod normal, există un echilibru între nevoia de fier a organismului și fierul pe care organismul îl primește prin alimentație. Totuși, dacă aportul de fier în organism scade, nevoile corpului nu vor fi îndeplinite. Ceea ce în timp poate duce la carență, cunoscută ca lipsa de fier.

Cum se manifestă lipsa de fier

1 din 3 oameni suferă de carență de fier. Știi cum se manifestă așa-numita lipsa de fier? Carența de fier poate genera diferite simptome. Oboseala mentală, iritabilitatea, amețeala sau pierderea rapidă a concentrării, epuizarea fizică, capacitatea fizică redusă se numără printre ele. Printe alte semne care anunță lipsa de fier pot fi și paloarea, căderea părului, unghiile friabile și ulcerațiile bucale.

De aceea, această deficiență poate avea un impact direct asupra activității zilnice. Motiv pentru care testarea nivelului de fier din organism este esențială. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, carența de fier este cel mai des întâlnită la femei cu vârsta între 25 și 35 de ani și la copiii de până în 5 ani. Dar este adesea nediagnosticată. Deși are simptome clare, sunt de multe ori ignorate sau confundate cu simptomele altor boli.

Simptome care să te trimită la medic

Testarea nivelului de fier din organism este importantă. Pentru că deficiența de fier evoluează în timp. De la un nivel al fierului apropiat de parametrii normali, poate ajunge la carență de fier fără anemie. Și în forma cea mai severă, la carența de fier însoțită de anemie.

,,Femeile care sesizează simptome aparent fără explicație precum oboseală, amețeli, lipsă de concentrare  ar trebui să meargă la medic și să își facă analizele de sânge cât mai repede. Pentru a depista la timp o eventuală carență de fier în organism.

Cauzele carenței de fier sunt legate fie de o alimentație cu un conținut insuficient de fier, care nu poate acoperi nevoile organismului, fie sunt determinate de anumite boli care duc la pierderi semnificative de fier, așa cum sunt bolile cronice. De asemenea, anumite afecțiuni pot influența modul în care fierul este absorbit de organism sau limitează absorbția acestuia.

Așa cum lipsa de fier poate influența negativ afecțiuni pre-existente. Carența de fier poate fi ținută sub control, însă diagnosticarea precoce este esențială”, a explicat dr. Oana Ință, medic cardiolog la Fundaţia pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC).

Lipsa de fier cauze

Alte cauze posibile ale carenței de fier sunt:

  • pierderea de sânge (inclusiv în perioada menstruației),
  • inflamația,
  • anumite medicamente,
  • dieta.

În anumite perioade, când organismul are mai multă nevoie de fier, precum în copilărie sau în perioada adolescenței, dar și pe durata sarcinii, nevoia de fier a organismului crește, ceea ce poate duce la instalarea carenței de fier. Conform unui studiu de piață, 12% dintre respondente nu și-au testat niciodată nivelul de fier din organism, iar 27% dintre ele nu şi-au mai testat nivelul de fier în ultimii doi ani. Însă 61% dintre persoanele intervievate și-au testat recent nivelul de fier și, dintre acestea, 22% au fost diagnosticate cu anemie și 19% cu lipsă de fier.

Recent Posts

INSP: Peste 400 de cazuri noi de COVID-19 şi şase decese în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…

5 minute ago

STUDIU. Femeile din Estul Europei muncesc de trei ori mai mult pentru produsele de igienă feminină

Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…

24 de minute ago

Anchetă de proporții în Sănătate: emitere de documente medicale false pentru a obține ilegal certificat de handicap. Ce au descoperit oamenii legii?

La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…

45 de minute ago

Imagini virale cu lilieci care zboară în saloanele copiilor internați la Spitalul Oltenița. Reacția conducerii

Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…

o oră ago

Sărbătoare 5 noiembrie: Doi mari sfinți în calendarul ortodox sunt sărbătoriți – ocrotitori ai căsniciei. Rugăciunea care rezolvă neînțelegerile în familie

Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…

o oră ago

Un simplu test de un minut ar putea prezice dacă ești în pericol să mori în următorii 10 ani

În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…

2 ore ago

Citeste si: