Din cuprinsul articolului
Cultivate inițial cu mai mult de 7.000 de ani în urmă, un fruct extrem de nutritiv și-a găsit locul în fiecare colț al lumii și pentru un motiv bun.
Fructele sunt o parte indispensabilă a unei diete echilibrate, iar bananele sunt cele mai accesibile și consumate fructe din lume. Mai mult, sunt pline de substanțe nutritive benefice pentru un corp și o minte sănătoasă. Pe lângă faptul că sunt o sursă excelentă de potasiu, bananele conțin, de asemenea, vitamina A, vitamina C, vitamina B6, fier, magneziu și sodiu.
Studiile au arătat, de asemenea, că o banană de dimensiuni medii conține 12% din necesarul zilnic de fibre al organismului și poate ajuta la normalizarea constipației. Bananele verzi sunt perfecte pentru acest lucru, deoarece sunt pline de amidon, care acționează ca fibre insolubile și vă pot ajuta intestinul să funcționeze cel mai bine.
Bananele te fac fericit!
![banane](https://www.doctorulzilei.ro/wp-content/uploads/2024/10/de-ce-sa-speli-bananele.jpg)
Fie că îți place gustul bananelor sau nu, ele te tot fac fericit. Există studii bine documentate care arată modul în care factorii externi, cum ar fi dieta, afectează chimia creierului și nu mai ancorează sentimente de fericire și bunăstare. Iar bananele conțin serotonină, care este hormonul cheie care ne stabilizează starea de spirit și simțul bunăstării și al fericirii. Ele sunt, de asemenea, o sursă bogată de vitamina B6, care facilitează producția naturală de serotonină în creier.
Un studiu din 2008 publicat în British Journal of Nutrition a constatat că o dietă bogată în potasiu a ajutat la ameliorarea simptomelor depresiei și tensiunii la participanți.
Potrivit Dr. Caroline Longmore, depresia poate fi legată de niveluri scăzute de serotonină și puteți îmbunătăți nivelurile de serotonină din organism prin consumul de alimente bogate în aminoacidul triptofan – cum ar fi brânza de vaci și bananele. Ea recomandă să mâncați cel puțin patru banane pe săptămână.
Bananele îmbunătățesc imunitatea
În aceste vremuri dificile, un sistem imunitar sănătos poate însemna diferența dintre viață și moarte. Bananele sunt un aliment prebiotic, ceea ce înseamnă că acestea ajută la formarea tipului corect de bacterii intestinale care au un impact direct asupra capacității organismului de a lupta împotriva bolilor.
Potrivit cercetătorilor, o cantitate suficientă de proteine, acizi grași esențiali și cel puțin 11 vitamine și minerale menține sistemul imunitar sănătos. O banană de dimensiuni medii conține 2% din aportul zilnic recomandat a cinci din cei 11 nutrienți: fier, zinc, vitamina A, seleniu și proteine. De asemenea, oferă cantități mai mari de alți patru nutrienți care sunt esențiali pentru răspunsul imun normal.
Pentru a vă stimula imunitatea, consumați bananele coapte. Potrivit unui studiu din 2009 publicat în Food Science and Technology Research, bananele coapte sunt de opt ori mai bune pentru îmbunătățirea celulelor albe din sânge decât bananele crude.
Bananele sunt minunate pentru inima ta
Reglează funcția inimii și echilibrul fluidului, ceea ce este crucial pentru reglarea tensiunii arteriale. Deficitul de potasiu poate contribui la probleme grave de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială.
Eficacitatea alimentelor bogate în potasiu, cum ar fi bananele, scad tensiunea arterială și previn bolile de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. Cercetările au arătat, de asemenea, că o dietă bogată în potasiu poate reduce tensiunea arterială prin limitarea cantității de sodiu din fluxul sanguin.
Cercetările susțin potențialul bananelor de scădere a colesterolului.
Un studiu din 2023 care a implicat șoferi de ricșă din India a arătat o scădere semnificativă a nivelului colesterolului lor, după ce au consumat banane de mai multe ori pe zi timp, de două săptămâni, potrivit OneGreenPlanet.
Un alt studiu din 2019 a evidențiat beneficiile făinii de banane în reducerea colesterolului, la șobolani, sugerând că bananele ar putea fi un instrument eficient în gestionarea nivelului colesterolului.