Recunoaşterea statului de dizabilitate al unei persoane pe întreg teritoriul UE îi va acorda acesteia acces egal la condiţii speciale şi tratament preferenţial la servicii publice şi private, cum ar fi acces la parcare sau tarife de intrare reduse, potrivit Digi24.
Aceasta include accesul la transport, evenimente culturale, muzee, centre de petrecere a timpului liber şi sportive, sau parcuri de distracţii.
Preşedintele Comisiei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European, eurodeputatul româna Dragoş Pîslaru, a confirmat acordul. Acesta mai trebuie aprobat de PE şi statele membre, ceea ce, în majoritatea cazurilor, este doar o formalitate.
Potrivit statelor UE, cardul de dizabilitate va fi emis în mod gratuit în formă fizică şi digitală de către autorităţile naţionale. Pentru pierderea sau deteriorarea cardului va fi percepută o taxă. Statele membre pot percepe de asemenea taxe pentru un permis de parcare care este recunoscut pe întreg teritoriul UE.
Comisia Europeană a publicat în septembrie o propunere privind carduri de identitate uniforme. La acea vreme, s-a spus că actualul permis de parcare european pentru persoanele cu dizabilităţi ar trebui recunoscut în toate statele UE, însă nu a fost cazul întotdeauna.
Diferenţele de format, design şi utilizare a cărţilor de identitate au făcut şi mai dificilă situaţia.
Eurodeputata Katrin Langensiepen (Verzii) a spus că, deşi cardul este destinat doar pentru şederi scurte de maximum trei luni, el le va oferi avantaje multor persoane.
„Din nefericire, persoanele cu dizabilităţi vor trebui să aştepte un timp până când vor putea să folosească avantajele cardului european de dizabilitate”, a spus ea.
Perioada de implementare a directivei este de 30 de luni, iar primele astfel de carduri ar putea fi emise după alte 12 luni.
Cardul European pentru Dizabilitate este documentul prin care se oferă persoanelor cu dizabilităţi acces gratuit sau subvenționat parțial la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber etc., în funcție de pachetele de beneficii stabilite de statele membre ale Uniunii Europene participante la proiect