Sari la conținut

Carcinomul cutanat, cancerul care se vindecă dacă e depistat la timp

Carcinomul cutanat este cel mai des întâlnit cancer de piele. Comparativ cu melanomul, însă acest tip de cancer are mari șanse de vindecare dacă este depistat la timp și tratat corect. Boala poate să apară și la copii nu doar la adulți.

Specialiștii susțin că peste 90% dintre carcinoame şi 86% dintre melanoame sunt direct legate de expunerea nesăbuită la ultraviolete. De asemenea, este dovedit faptul că expunerea necontrolată la soare în lipsa protecției adecvate este asociată cu creșterea riscului de apariție al tumorilor maligne de la nivelul pielii.

Cancerul de piele se dezvoltă în principal pe zone de piele expusă la soare, incluzând scalpul, fața, buzele, urechile, gâtul, pieptul, brațele și mâinile și picioarele la femei. Dar se poate forma și pe zone care rareori văd lumina zilei – palmele, sub unghiile sau picioarele de la picioare și zona genitală.

Este absolut necesar să ai grijă de pielea ta. Altfel spus, autoexaminarea pielii cu simț de răspundere poate să te ajute să aflii din timp dacă ceva nu este în regulă și ulterior, la medic să primești un diagnostic și tratament într-un stadiu precoce al bolii.

Principalii factori de risc sunt: expunerea necontrolată la soare, mersul la solar, existența unui astfel de cancer în familie, pielea deschisă la culoare care are tendința de a se arde ușor la soare.

Prevenția înseamnă mersul la control la medicul specialist dermatolog care cu ajutorul dermatoscopului poate să evaluze corect pielea. Iar în cazul în care o persoană are pe piele o leziune care este considerată suspectă, medicul va solicita efectuarea biopsiei. Numai cu ajutorul ei se poate afla cu exactitate dacă o leziune este malignă sau benignă. Medicii susțin că dacă este diagnosticat din timp, carcinomul cutanat se vindecă.

Operația pentru îndepărtarea tumorii, care are cea mai mare rată de vindecare și fără recidivă – de peste 99%, este prin microchirurgia Mohs, prin care se îndepărtează rând pe rând straturile cutanate afectate de cancer, până când nu rămâne decât țesut sănătos. Acestă metodă permite verificarea extinderii tumorale în timpul intervenției: laboratorul ghidează chirurgul dermatolog în timpul operației, cartografiind rădăcinile tumorii până la marginea lor. Astfel, se conservă țesutul sănătos și este îndepărtat tot țesutul bolnav, susține Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, conform site-ului canceruldepiele.ro

De asemenea, specialista susține că un stil de viață sănătos are un rol esențial în prevenția și tratarea cancerului cutanat. Un obicei nociv care este considerat chiar un factor declanșat pentru carcinom este fumatul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel