Sari la conținut

Cârceii: Semne ale lipsei de vitamine și minerale sau indicii ale bolilor hepatice și renale

picioare
Sursă foto: pixabay

Din cuprinsul articolului

Cauze cârcei la picioare. Cârceii sunt crampe musculare bruște și dureroase. Apar adesea în timpul exercițiilor și noaptea. Afectează frecvent mușchiul gambei, dar poate apărea și la nivelul labei piciorului și, ocazional, la nivelul coapsei.

Aceste contracții musculare sunt, de asemenea, frecvente în timpul sarcinii și la persoanele cu anumite probleme de sănătate. Crampele picioarelor afectează aproximativ o treime din persoanele cu vârsta peste 50 de ani, potrivit studiilor. 

Spasmul brusc și incontrolabil poate fi adesea de scurtă durată, dar poate ține câteva până la 10 minute. Pentru majoritatea oamenilor, mușchiul se contractă dureros, fără să provoace probleme de lungă durată. Pentru alții însă crampele pot fi extrem de dureroase și pot lăsa un disconfort muscular care poate dura câteva zile.

Cauze

Medicii nu știu exact de ce apar cârceii atunci când o persoană face exerciții fizice sau când nu are alte afecțiuni medicale. Cu toate acestea, există mai mulți factori care pot favoriza aparitia acestor contractii musculare dureroase:

varsta – o data cu inaintarea in varsta, nervii care controleaza acesti muschi se uzeaza, iar afectarea neuronilor motori la varstnici apare in special la membrele inferioare.
sarcina – carceii apar mai des datorita schimbarilor in circulatia sangvina din timpul sarcinii si posibil din cauza deficitului de calciu si magneziu.
circulatia deficitara la nivelul picioarelor – cei care suferă de boala arteriala periferica sau insuficienta venoasa se pot confrunta cu carcei care apar de regula noaptea si afecteaza mai ales coapsele, dar si gambele.
sedentarismul – cei care stau mult la birou pot prezenta contractii musculare datorita faptului ca muschii sunt nefolositi pentru perioade lungi de timp.
deshidratarea care poate surveni in urma temperaturii ambientale crescute (canicula) sau in contextul febrei din cadrul unei boli infectioase nu presupune numai pierderea de apa, ci si de electroliti (potasiu, sodiu), indispensabili functionarii corecte a organismului, si deci a muschilor.
de asemenea, efectuarea de exercitii fizice solicitante (in special fara incalzire in prealabil) poate creste riscul de deshidratare.
sportivii sunt o categorie aparte care se confrunta adeseori cu aceasta problema neplacuta, crampele musculare reprezentand una dintre cele mai comune cauze de solicitare a asistentei medicale in timpul sau dupa un eveniment sportiv. Acestea apar in special la sporturi de anduranta (maraton, triatlon), dar sunt des intalnite si in fotbal, baschet, rugby, tenis sau ciclism.
unele medicamente (de exemplu Furosemid sau alte diuretice) pot si ele sa creasca riscul de deshidratare, si, deci, riscul de aparitie a carceilor.
in plus, steroizii, pilulele contraceptive sau unele antipsihotice pot cauza contractii musculare involuntare.
nivelul scazut de calciu, potasiu sau magneziu din organism afecteaza functionarea normala a muschilor, putand cauza crampe musculare.
deficitul de vitamine din grupul B (B1, B5, B6, B12) afecteaza sistemul muscular.
alte afectiuni precum hipotiroidismul, bolile hepatice sau renale pot creste riscul de aparitie a contractiilor musculare involuntare.
diabetul zaharat, care poate determina neuropatie periferica este citat ca fiind o posibila cauza pentru aparitia carceilor.

Cum ameliorați durerea

In ceea ce priveste tratamentul simptomatic, exista o serie de metode prin care se poate ameliora durerea si grabi disparitia carceilor:

  • Aplicati pe zona dureroasa o sticla cu apa calda timp de cateva minute.
  • Miscati degetele de la picioare inainte si inapoi.
  • In cazul in care carceii apar noaptea in pat, ridicati-va si mergeti. Astfel, muschii vor primi impulsuri nervoase care le vor spune ca trebuie sa se relaxeze.
  • Daca aceasta problema a aparut in timpul efectuarii unei activitati fizice, trebuie sa va opriti pentru cateva minute pentru a pune in repaus muschiul afectat. Intinderea usoara a muschiului si masajul bland pot ajuta la ameliorarea durerii.
  • In cazul carceilor aparuti datorita suprasolicitarii musculare, puteti aplica o punga cu gheata pe zona afectata. Aceasta va reduce durerea si va grabi relaxarea musculara.
  • Daca muschiul afectat este la picior sau gamba, ridicati piciorul si tineti-l asa pana cand muschiul se relaxeaza.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel