Tot mai multe “retete” de slabit si-au dobandit popularitatea promitand efecte rapide si eficiente prin eliminarea totala a carbohidratilor din alimentatie, insa medicii specialisti avertizeaza in legatura cu aceste lipsuri din dieta zilnica, si deci din organism.
Totusi, adevarul ramane undeva la mijloc, deoarece pe de o parte, carbohidratii sunt necesari pentru a asigura organismului energia, indispensabila mai ales in dietele de slabire, iar pe de alta, unii dintre acestia pot fi adevarate „bombe calorice” care duc si la cresterea glicemiei. Dincolo de rolul esential in diete, acestia au un aport semnificativ si in mentinerea sanatatii organismului, tocmai de aceea in selectia carbohidratilor inclusi in alimentatie trebuie sa tinem cont atat de nevoile organismului, cat si de clasificarea lor.
Carbohidratii buni versus carbohidratii rai
“Este important de stiut ca aportul zilnic caloric care sa provina din carbohidrati trebuie sa fie de 50-60%, mai ales pentru ca acestia constituie sursa principala de energie a organismului si au un rol esential in reglarea tranzitului intestinal” spune dr. Florenta Cretu, Reprezentant Ropharma.
Tinand cont de compozitia chimica si de modul in care actioneaza, carbohidratii se clasifica in carbohidrati simpli cu asimilare rapida (sau rai) si complecsi cu asimilare lenta (buni).
Carbohidratii complecsi sunt cei mai recomandati in alimentatie, deoarece, desi se descompun mai greu in organism, asigura o cantitate mai mare de energie. Acestia pot fi regasiti cu succes in cerealele integrale precum orzul, hrisca sau ovazul, dar si fructele si legumele cu un continut bogat in amidon: fasolea, lintea si mazarea. Acest tip de carbohidrati sunt asimilati mai lent de organism, asigurand un aport energetic constant si pe o perioada mai lunga de timp. Mai mult, acestia sunt si o sursa importanta de fibre, ajutand la mentinerea greutatii corporale, eliminarea toxinelor si scaderea nivelului de colesterol.
Prin contrast, „carbohidratii simpli cresc nivelul glicemic si produc descarcari mari de insulina in organism, iar daca se afla in cantitate prea mare in organism, excesul este convertit in grasime. Acest lucru duce mai departe si la cresterea nivelului de colesterol si de trigliceride in sange, sporind riscul bolilor cardiovasculare si diabetului zaharat tip 2. Acest tip de carbohidrati se gasesc in special in produsele rafinate, precum faina alba sau orezul decorticat, acestea fiind si bogate in zaharuri ce favorizeaza cresterea in greutate.” – sustine dr Florenta Cretu, reprezentant Ropharma.
Impartirea carbohidratilor in categoria „bun” sau „rau” ramane totusi o abordare simplista, in special in conditiile in care necesarul zilnic de carbohidati difera de la o persoana la alta, in functie de nivelul de activitate fizica. Astfel, in cazul celor care depun efort fizic mai indelungat sau au un stil de viata mai antrenant, cantitatea de carbohidrati complecsi necesari este mult mai mare. In medie, necesarul de carbohidrati al unei persoane este de 5-6 g/kgcorp/zi, ceea ce inseamna aproximativ 350-400 g pe zi pentru o persoana de 70 kg.
Mentinerea unei alimentatii echilibrate care sa raspunda atat nevoilor energetice, cat si celor nutritionale are un rol definitoriu in mentinerea siluetei, dar si in prevenirea dereglarilor metabolice.
Si pentru ca atunci cand reusesti sa ajungi la greutatea dorita, ai vrea sa ramai asa cat mai multa vreme, pentru evitarea instalarii efectului yo-yo, poti efectua cure de cate 3 luni cu suplimente alimentare destinate controlului eficient al greutatii.
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…