Categories: Ştiri sănătate

Caravane mobile cu aparatură medicală, în comunitățile defavorizate

Președintele executiv al organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, a anunţat că mai multe caravane mobile dotate cu aparatură medicală vor ajunge în comunitățile rurale defavorizate, care trăiesc în regiuni îndepărtate.

Potrivit acesteia, demersul are la bază faptul că mai puțin de jumătate din localitățile din România au suficienți medici de familie, 328 de comune nu au deloc medic de familie, iar distribuția unităților medicale și a medicilor este inegală între zonele urbane și cele rurale.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că, pe lângă aceste servicii medicale oferite cu ajutorul unităților mobile, este necesară introducerea educației pentru sănătate în școli.

„Să începem Educația pentru sănătate ca și disciplină permanentă”

„Ar trebui de la toamnă măcar să începem Educația pentru sănătate ca și disciplină permanentă în şcolile din România. Poate că progresiv n-o să putem să facem în toate modulele, dar măcar de la învățământul primar avem, în momentul de față, curriculele pe baza cărora ar trebui să fie instruiți, pe de o parte, profesorii și, pe de altă parte, elevii.

Dacă ne dorim o societate sănătoasă, ne dorim să evităm, de exemplu, sarcina foarte timpurie. Trebuie să avem în vedere faptul că în România, copiii trebuie să aibă acces la această disciplină curriculară obișnuită în școlile din România. Altfel, interesul pentru Educația pentru sănătate este foarte redus. 5% dintre părinții din România optează pentru această disciplină pentru copiii lor și termină doar 2%, pentru că mulți dintre ei renunță pe parcurs”, a declarat Alexandru Rafila, citat de RRA.

sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Potrivit ministrului, în prezent se lucrează la o strategie națională privind drepturile la sănătatea sexuală și reproductivă și că Ministerul Sănătății va achiziționa în curând 10 caravane mobile pentru screeningul cancerului de col uterin și a celui mamar, proiect finanțat prin PNRR, și va cumpăra peste 300 de incubatoare printr-un program finanțat de Banca Mondială.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

4 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

24 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

44 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: