Din cuprinsul articolului
De ce carantina durează acum doar 5 zile? Valeriu Gheorghiță: „Sunt date științifice care confirmă…”
Potrivit celor mai recente reglementări, în supermarketurile din mall-uri au acces și persoanele fără certificat verde, dacă vor fi amenajate, culoare speciale. Persoanele care călătoresc vor avea mai mult timp la dispoziție să completeze formularele de localizare la sosirea în țară.
De asemenea, de azi, vaccinați pozitivi vor sta 5 zile în izolare, în loc de 7, iar cei nevaccinați 7 zile, în loc de 10.
Valeriu Gheorghiţă, șeful campaniei naţionale de vaccinare, a explicat care sunt motivele pentru care carantinarea durează acum doar 5 zile, indiferent dacă o persoană este vaccinată sau nu împotriva COVID-19.
„Carantina se stabilește pe perioada maximă la care o persoană după un contact posibil cu risc infecțios să devină pozitivă, să se infecteze.
Și atunci, la varianta Omicron, majoritatea persoanelor care fac infecția în urma unei expuneri o fac în primele 5 zile, indiferent că sunt sau nu vaccinate.
De la această premisă s-a plecat. Sunt date științifice care confirmă acest lucru, și anume că, după un contact cu risc infecțios, o persoană se infectează în primele 5 zile. Și după 5 zile, cine nu s-a infectat în primele 5 zile nu se mai infectează după 5 zile” a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.
Perioada de incubație la varianta Omicron este de două sau trei zile. Cu toate acestea, persoanele care sunt vaccinate cu doză completă, inclusiv booster, au șanse mai mai mari să nu se infecteze, chiar dacă locuiesc în aceeași casă cu cineva infectat deja.
„Deci, practic, perioada de incubație, așa cum s-a menționat de către domnul secretar de stat, este mult mai scurtă, la 2-3 zile în medie, în momentul acesta. Dar aici sunt diferențe, în funcție de evoluție a infecției cu Sars-Cov-2 la persoane vaccinate versus nevaccinate și de susceptibilitate la infecție.
O persoană vaccinată cu schemă completă și doză de booster – sunt datele științifice deja publicate – are o susceptibilitate de 2 ori mai redusă să se infecteze.
Chiar știm cazuri cu persoane care au fost contacți intra-familiali, și cei vaccinați și cu doza booster sunt persoane care nu s-au infectat, în ciuda faptului că au stat împreună și s-au expus la aceeași doză de virus.” a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…