Sari la conținut

Căpșunile stimulează arderea grăsimilor, mai ales dacă sunt mâncate dimineața

consumul de căpșuni
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Cine nu trebuie să consume căpșuni

Din cuprinsul articolului

Dieta cu căpșuni, o idee bună și pentru sănătate, și pentru siluetă. Mai ales că pot fi mâncate în cantități mari, fără să ne fie teamă că se depun pe talie. Căpșunile chiar stimulează arderea grăsimilor, mai ales, dacă sunt consumate dimineața. Însă, căpșunile nu ajută doar la slăbit, ci și la imunitate, fiind o sursă importantă de vitamina C. 

”Prin apariția căpșunelor practic, se deschide sezonul consumului fructelor autohtone și avem, în sfârșit posibilitatea de a mânca fructe cu adevărat proaspete. Un prim beneficiu al căpșunelor este acela că chiar nu îngrașă, fiind permise porții consistente chiar și în curele de slăbire, mai ales consumate la micul dejun datorită antocianinei care stimulează arderea grăsimilor depuse în organism și pentru că au un indice glicemic bun și sunt bogate in fibre,” explică dr. dr. Elena Păcuraru, Medic Primar Medicină Internă.

Au efect anti-rid

Conținutul mare de fibre (2 grame per portie) ajută la combaterea constipație, potrivit medicului internist. Fitonutrienții din capșuni (cei mai importanti fiind acidul elagic și zeaxantina) împreună cu un conținut ridicat de vitamina C (aproximativ 73% din DZR), au o mulțime de beneficii, precizează dr. Păcuraru:

  • reducerea inflamației,
  • reducerea nivelului de LDL colesterol (fracția periculoasă pentru artere)
  • capacitatea antioxidantă semnificativă diminuează procesele degenerative, substratul majoritatii bolilor societatii moderne: inflamațiile articulare, depunerea plăcilor de colesterol si instalarea ateromatozei generalizate, preventia bolii canceroase.

În plus, medicul mai precizează că aceste substanțe cresc și sinteza de colagen în organism, ameliorând atât sănătatea articulară, dar și aspectul pielii, reducând ridurile.

”Prin conținutul ridicat de vitamine din complexul B sunt utile în curele de slăbire prin intensificarea arderilor, dar tot ele cresc și competența sistemului nostru imunitar. Din grupul vitaminelor B, o mentiune specială pentru acidul folic, foarte necesar pe parcursul sarcinii, deci un aliment benefic viitoarelor mămici. Tot acidul folic, împreuna cu fierul și cuprul din căpșuni sunt utile în combaterea anemiilor. Conținutul ridicat de potasiu reduce tensiunea arterială și reglează ritmul cardiac”, adaugă dr. Elena Păcuraru.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel