Sari la conținut

Când vor primi pensionarii români primele pensii mărite

Sursă foto: Playtech

Oficialii caselor de pensii au aproape finalizat marea recalculare a pensiilor, conform noii formule care introduce valoarea punctului de referință.

Casele județene de pensii au început deja să listeze deciziile cu noul cuantum al pensiilor, care vor ajunge la beneficiari începând cu data de 15 august, în conformitate cu un protocol încheiat cu Poșta Română.

Când vor primii pensionarii români primele pensii mărite

„Procesul de listare a deciziilor de pensionare cu noile cuantumuri ale pensiilor recalculate și trimiterea acestora către Poșta Română este un angajament ferm al Guvernului Ciolacu. Pensiile recalculate vor fi plătite începând cu 1 septembrie, conform legii promovate de actuala majoritate, promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial”, a declarat Marius Budăi la B1TV. Acesta a adăugat că fondurile necesare pentru plata pensiilor majorate sunt asigurate încă de la construcția bugetului pentru anul 2024, atât din bugetul de stat, cât și din bugetul asigurărilor sociale.

Întrebat despre trimiterea deciziilor de recalculare, Marius Budăi a precizat: „Există o convenție cu Poșta Română, care prevede că, după data de 15 august, toate deciziile de pensii recalculate vor fi trimise către seniorii României. Plățile se vor face începând cu 1 septembrie, conform calendarului legal, respectiv între 1 și 15 septembrie pentru cei care primesc pensia prin Poșta Română și între 12 și 14 septembrie pentru cei care primesc pensia pe card.”

„Este important că realizăm ceea ce ne-am propus prin această lege, și anume stabilirea pensiilor pe baza contributivității și încurajarea muncii. Principiile acestea sunt extrem de importante: la muncă și contribuție egală, pensie egală, iar munca să fie încurajată”, a adăugat social-democratul.

Cum se calculează pensia

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR este raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a legii și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut anterior, respectiv 25. La intrarea în vigoare, valoarea punctului de referință este de 81 lei, indexat anual în luna ianuarie cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. În ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8%, ajungând la 2.032 lei.

Punctele de stabilitate și acordarea acestora

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține însumând punctajele anuale și numărul de puncte de stabilitate. Punctajul anual se calculează împărțind la 12 suma punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani, se acordă puncte de stabilitate astfel:

– 0,50 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani;
– 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani;
– 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani.

Creșterea vârstei de pensionare pentru femei

Noua lege prevede creșterea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani, cu posibilitatea de a lucra până la 70 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani pentru ambele sexe, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Noua lege va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, iar vârsta de pensionare pentru femei va crește gradual, de la 63 de ani în 2030, la 65 de ani în 2035. Femeile care au născut și crescut copii până la 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil, reducerea maximă fiind de 3 ani pentru șase copii.

Pensia anticipată

Pensia anticipată poate fi obținută cu până la 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă persoana are cu 5 ani mai mult decât stagiul complet de cotizare. Aceasta va fi penalizată pentru fiecare lună de anticipare cu:

– 0,4% pentru perioada de cotizare de până la 1 an peste stagiul complet;
– 0,35% pentru 1-2 ani;
– 0,30% pentru 2-3 ani;
– 0,25% pentru 3-4 ani;
– 0,20% pentru 4-5 ani.

La împlinirea vârstei standard de pensionare, pensia se recalculează automat.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel