Din cuprinsul articolului
Luna decembrie 2024 este ultima în care românii cu venituri reduse mai pot beneficia de suma de 250 de lei pentru cumpărarea de alimente.
Această ultimă gură financiară de oxigen este cu atât mai aşteptată cu cât în pragul Sărbătorilor de iarnă multe produse s-au scumpit, iar românii spun că vor pune mai puțină mâncare pe masă.
Pentru persoanele vulnerabile, guvernanții au decis să le dea ajutoarele pe decembrie mai devreme. Astfel, plățile vor începe imediat după data de 14 decembrie, potrivit playtech.ro.
Deși în mod normal, cardurile de alimente sunt încărcate între zilele 14 și 29 ale lunii. Dar fiind ultima luna din an și pentru că la final de lună românii sărbătoresc și Crăciunul, banii vor fi virați mai devreme chiar în primele zile după data de 14 decembrie, astfel încât românii să se poată pregăti pentru masa de Crăciun.
În unele județe precum Gorj, Vrancea, București, Olt (Slatina), Galați, Dolj și Alba plățile s-afăcut mai rapid în anii anteriori. În special, cardurile Edenred sunt cunoscute pentru viramente timpurii, avantajând locuitorii din zone precum Iași, Brăila, Calafat, Bălcești (Vâlcea), Blaj (Alba) și Sânpaul (Mureș).
Vestea proastă este că voucherele pentru alimente se modifică de la 1 ianuarie 2025, când cardurile sociale vor fi alimentate cu 125 lei, odată la 6 luni. De asemenea, cardurile de energie, care au sprijinit peste două milioane de pensionari, vor fi și ele afectate.
Programul privind acest tip de ajutor financiar pentru persoanele cu venituri reduse va continua până în 2027, însă condițiile de acordare și frecvența beneficiilor vor suferi schimbări semnificative.
Cine va putea primi sprijinul financiar în continuare
-Pensionarii cu vârsta de minimum 65 de ani care primesc indemnizație socială;
-Persoanele cu handicap care se încadrează în pragul de venit stabilit;
-Familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutorul de incluziune.
-Pachete alimentare: valoare constantă, dar frecvență redusă
În 2024, pachetele alimentare au o valoare maximă de 125 de lei și sunt oferite o dată la șase luni. Acestea sunt destinate persoanelor vulnerabile, printre care:
-Familiile și persoanele singure care primesc ajutor de incluziune;
-Beneficiarii de ajutor pentru familia cu copii acordat conform Legii nr. 196/2016;
-Persoanele aflate temporar în situații critice, stabilite în urma anchetelor sociale.
Pentru anii 2025-2027, condițiile de eligibilitate vor rămâne similare, dar distribuția va include și pensionarii cu vârsta peste 65 de ani care primesc indemnizație socială.