Sari la conținut

Când vom începe să facem și doza patru de vaccin?

Din cuprinsul articolului

Potrivit ultimelor raportări oficiale transmise de Ministerul Sănătății, România a ajuns la 14.943de cazuri de covid, dublu față de săptămâna trecută, când au fost anunțate 7.726 de cazuri.

Pe lângă numărul de cazuri în creștere, a crescut și numărul persoanelor decedate.

Conform specialiștilor, creșterea accelerată a pandemiei se datorează subvarianei BA.5 a tulpinei Omicron.

„Trendul ascendent al infectărilor este prezent în toate ţările europene, nu doar la noi. În Franţa, în urmă cu câteva zile, s-au înregistrat 200.000 de noi cazuri pe zi, în Marea Britanie şi în Germania, câte 100.000. În Italia, 130.000. Toate aceste creşteri au fost semnalate în ultima săptămână. Cu tot sezonul cald, chiar canicular în anumite zone ale Europei, circulaţia foarte intensă a oamenilor în perioada de concedii face exact ceea ce îi trebuie virusului ca să infecteze”, a comentat prof.dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie (SRE).

Importanța dozei patru de vaccin

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că evoluția pandemiei este una normală și că recomandă persoanelor care nu s-au vaccinat, să o facă.

„Sincer să fiu, dacă aş pune într-o balanţă doza a patra acum sau doza a patra cu un vaccin specific în septembrie, eu personal aş alege doza a patra cu un vaccin specific în septembrie, pentru că eficacitatea acestui vaccin este limitată în momentul de faţă, fiind vorba de aceeaşi formulă. Faptul că el nu a apărut, nu a fost înregistrat mai repede (…) este o altă discuţie. Specificitatea unui vaccin în a putea să oprească transmiterea bolii cred că este extrem de importantă”, a subliniat ministrul.

„Pe lângă faptul că întăreşte prevenţia în privinţa formelor grave, doza a patra previne formele medii, care se ştie că sunt generatoare într-un procent important de cazuri de sindrom post-COVID. Aceasta este raţiunea care s-a putut stabili până acum faţă de utilizarea acestei a patra doze”, a explicat vicepreşedintele SRE.

„După cum a arătat tot experienţa statelor care au utilizat mai intens doza a patra de vaccin anti-COVID, persoanele care se califică pentru vaccinare sunt, în primul rând, cele peste 60 de ani, pentru că după această vârstă sunt prezente şi comorbidităţile, iar aceste persoane intră automat în grupele de risc. „Deci, această doză a 4-a se adresează în primul rând grupelor de risc şi oricui doreşte să-şi crească protecţia faţă de formele grave şi să aibă o protecţie faţă de formele medii”, subliniază prof.dr. Emilian Popovici.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel