Din cuprinsul articolului
Nu mai sunt bani? Bursele medicale nu s-au plătit nici până acum, deși legea spune că banii ar fi trebuit virați pe 15 octombrie. Și bursele elevilor întârzie. Când vor intra banii, pas cu pas?
Deși este deja 10 noiembrie 2022, mulți elevi nu au primit bursele sociale medicale pentru anul școlar 2022-2023.
A trecut aproape o lună, căci aceste burse ar fi trebuit să fie plătite pe 15 octombrie, conform Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022.
Bursele elevilor întârzie în fiecare lună, iar plata profesorilor care au câştigat sentinţe definitive este făcută eşalonat pe cinci ani într-o ţară care are ca program prezidenţial România educată.
Între timp, se găsesc bani pentru mărirea lefurilor la Guvern, la aleşii locali, iar pensiile speciale sunt doar subiect de campanii electorale, notează România TV.net.
Din păcate, nu doar bursele de studiu întârzie, ci şi cele medicale, care sunt cu adevărat o urgenţă, pentru care aleşii ar trebui să răspundă în faţa instanţei pentru încălcarea legii.
Poziția oficială a Ministerului Educației este că “întârzierile au fost cauzate fie de volumul foarte mare de dosare înscrise pentru verificarea eligibilității, fie de data organizării ședințelor pentru buget ale consiliilor locale”.
Instituția i-a băgat în ședință pe 26 octombrie pe toți inspectorii generali școlari și pe contabilii inspectoratelor ca să afle aceste două concluzii, dar nu s-a mai întâmplat nimic de la acel moment.
Edupedu.ro a pornit de la cazul particular al părintelui din Grindu, județul Tulcea, care nu a primit banii de bursă socială pe motive medicale din luna aprilie 2022 și am sunat la Școala Gimnazială “Nicolae Iorga“ din comuna Grindu, județul Tulcea.
Directoarea școlii a declarat că a trimis către primărie și Inspectoratul Județean Tulcea solicitări pentru bursele restante cu o valoare de 26.000 de lei și că i s-a promis că se va rezolva până săptămâna viitoare.
La primărie, s-a comunicat altceva: “Nu eu fac lista. Dacă nu avem nimic, nu am primit nimic, nu avem ce burse să dăm la copii”, a declarat primarul comunei Grindu, Neculai Neagu, potrivit Edupedu.ro.
Directoarea școlii a prezentat dovada că a trimis solicitarea pe 2 septembrie către Primăria comunei Grindu pentru bursele restante, în care a precizat suma necesară, așa că am sunat din nou la primărie.
Primarul comunei Grindu: “Mi-a trimis o adresă în septembrie? Degeaba au trimis-o, că prin lege nu e de la bugetul local, nu au fost bani de la bugetul de stat.
Trebuie să facă mai departe adrese către Inspectoratul Școlar Județean nu către U.A.T. (unitatea administrativ teritorială).
Toate școlile din România fac către Inspectoratul Școlar Județean și Inspectoratul Școlar Județean dă mai departe la Ministerul Educației.
Exclus să existe la U.A.T. Grindu tabel de burse. Noi am primit 10.000 de lei și când am primit banii, i-am dat la școală. Nu putem da mai mult, cât primim de la finanțe, atât dăm”, a mai spus edilul pentru Edupedu.ro.
Din păcate, așa cum ne-am obișnuit deja, „mingea” se aruncă de la o instituţie la alta. Banii de rechizite, ca şi unele manuale ajung la beneficiari, în cazul fericit, prin vacanţa de iarnă sau la Sfântul Apostol AȘTEAPTĂ!
Inspectoratul școlar județean Tulcea a declarat că pașii sunt următorii:
Ministerul Educației centralizează sumele necesare pentru burse de la toate inspectoratele și după încă un set de verificări face solicitarea de buget către Ministerul Finanțelor.
Ministerul Finanțelor este cel care alocă bugetul respectiv prin Legea Bugetului de stat sau Ordonanțe de Urgență pentru rectificări bugetare.
Inspectoratul Școlar intră din nou în scenă după aprobarea de către Finanțele centrale a bugetului – ISJ-urile trimit listele cu sumele necesare pentru fiecare localitate/unitate de învățământ în parte către Direcția Finanțelor Publice din fiecare județ.
De la Finanțele județene, banii nu pleacă automat spre bugetele localităților, ci apare o complicație: pasul 9
Consiliul local trebuie să se reunească în fiecare oraș și comună din țară și să emită o hotărâre, pe baza listei primite de la școală și a sumelor aprobate și repartizate de la Finanțe.
În hotărârea de Consiliul Local apare atât numărul elevilor beneficiari, cât și cuantumul lunar pe fiecare categorie de bursă pentru anul școlar în curs, cu respectarea cuantumului minim garantat prin hotărâre de guvern – adică 500 de lei pentru performanță, 200 de lei pentru bursele de merit și ajutor social, 150 de lei pentru studiu.
De-abia după ce hotărârea Consiliului Local este aprobată, Direcția de Finanțe Publice a județului transmite banii către primărie.
În final banii ajung la școală și în conturile elevilor.
Însă, primăria mai poate face ceva, poate mări cuantumul burselor din bugetul local, conform Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022: Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.
Dar cum consiliul local votează și măririle de burse cu fonduri care vin din bugetul local, poate să apară o confuzie legată de sursa de finanțare a burselor.
Bursele cu un cuantum minim lunar vin de la bugetul de stat și orice creștere este finanțată de la bugetul local.
Astfel, în sectorul 1, București, consilierii locali au votat o bursă socială medicală de 800 lei/lună pentru elevii cu deficienţe/afectări funcţionale produse de boli.
În anul școlar 2022-2023, cuantumul minim al burselor lunare este:
a) 500 de lei, pentru bursa de performanță;
b) 200 de lei, pentru bursa de merit;
c) 150 de lei, pentru bursa de studiu;
d) 200 de lei, pentru bursa de ajutor social.
Practic, câteva sute de mii de elevi, poate chiar mai mulți, stau și așteaptă să își primească drepturile cuvenite prin lege, întârziate până la încălcarea legii.
Nicio autoritate nu s-a apucat să facă anchetă și ședințe decât la două săptămâni după data limită de plată a burselor, stabilită de Guvern prin act normativ.
Iar totul se blochează într-o procedură birocratico-administrativă și pur formală – aprobarea Consiliului Local a unor burse care oricum sunt primite de elevi direct din bugetul de stat, din cotele defalcate de TVA, deci nu din bugetul local.
Primăria nu dă banii, primăria prin Consiliul Local doar aprobă formal numărul de burse.
Chiar și în condițiile în care Ministerul de Finanțe a virat banii către Direcțiile Finanțelor Publice, această procedură de la nivelul fiecărei comune din România întârzie semnificativ acordarea
burselor, pentru că depinde de momentul în care are loc ședința de consiliu local, de aprobarea hotărârii, dar și de cunoașterea de către primarii, consilieri locali, școli și inspectorate a procedurii în sine.
Alocarea directă a banilor de la Finanțe la școli, pentru că este vorba despre un cuantum minim garantat, plătit de bugetul de stat, ar asigura previzibil plata la timp și onorarea drepturilor elevilor, garantate prin lege, mai relatează România TV.net.
Și în timp ce autoritățile își pasează „mingea” de la unii la alții, cei care chiar depind de acești bani ce fac? Întrebarea pare fără răspuns…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…